Teknoloji

Peak Games rekor satışla ilk unicorn Türk Şirketi oldu

Türk Oyun Şirketi Peak Games, 1,8 Milyar Dolara Zynga'ya Satıldı ve Türkiye’nin ilk unicorn yani 1 milyar dolar üzerinde işlem gerçekleştiren girişimi olmayı başardı.

 Peak Games rekor satışla ilk unicorn Türk Şirketi oldu

Peak Games 2010'da Sigar Şahin tarafından kurulmuş, zaman içinde oyunları 193 ülkede indirilen bir şirkete dönüşmüştü.

Peak'in sitesinde yer alan açıklamaya göre bu satışla birlikte Zynga'nın günlük aktif oyuncu sayısı yüzde 60 artacak.

Peak'in en popüler oyunları olan Toon Blast ve Toy Blast, en çok indirilen 20 oyun arasında yer alıyor.

İki oyunu her gün toplamda 12 milyon civarında kişi oynuyor.

Zynga'nın CEO'su Frank Gibeau, Sidar Şahin ve ekibinin Zynga'ya dahil olacağını söyledi ve "Onları aramıza katmaktan onur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle türü oyun yapımcılarından biri" dedi.

Zynga'nın CEO'su Frank Gibeau, Sidar Şahin ve ekibinin Zynga'ya dahil olacağını söyledi ve "Onları aramıza katmaktan onur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle türü oyun yapımcılarından biri" dedi.

1 milyar dolar değerlemeye ulaşan ilk Türk Şirketi

Türkiye tarihinde daha önce 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan başka bir şirket olmamıştı. Zynga, yapılan anlaşma gereği 900 milyon dolar nakit, 900 milyon değerinde de hisse vererek Peak ortaklarının yaptıkları yatırımları en az 18’e katlamış olacak. Bu açıdan bakıldığında Peak Games, yakın tarihin en kârlı yerli girişimi olarak görülebilir. 

Peak Strateji Direktörü Ömer İnönü, “10 yıl içinde global mobil oyun sektörünün devlerinden birini Türkiye'den ortaya çıkardık. Bu hem Peak hem de ülkemiz adına gerçekten gurur verici. Büyümemizi, ilerlememizi ve yarattığımız etkiyi daha da artırmak adına, stratejik bir ortak ile güç birliği yapmak için en doğru zamanı bekledik.” açıklamasında bulundu.

Zynga yaptıkları çalışmalardan dolayı memnumiyetini dile getiren İnönü, “Yaptığımız anlaşma en temelinde Peak'in bütün ekibine, yaptıklarına ve yapacaklarına olan güvenin ve Peak'in potansiyelinin bir göstergesi. Mutluyuz, gururluyuz ama en çok da bundan sonra başaracaklarımız için heyecanlıyız.” dedi. 

Zynga’nın CEO’su Frank Gibeau “Peak’e ‘aramıza hoş geldin’ demekten gurur duyuyoruz. Peak dünyanın en iyi puzzle oyunu geliştiricilerinden biri. Böylesine yaratıcı ve tutkulu bir takımla yeteneklerimizi daha da ileri taşıyacak olmak bizi heyecanlandırıyor. Toon Blast ve Toy Blast’ın katılımıyla listelerde üst sıralarda yer alan oyun sayımızı 8’e çıkarırken, küresel kullanıcı sayımızı çarpıcı bir şekilde artırıyor ve gelecekteki yeni projelere hazırlanıyoruz. Peak ve Zynga birlikte daha da hızlı büyüyecek” açıklamasında bulundu.

Peak kurucusu Sidar Şahin: “Türkiye’de anneler ve babalar çocuklarına inansınlar istiyorum”

Peak Games’in kurucularından olan ve CEO görevini yürüten en büyük hissedarı Sidar Şahin, “Bu anlaşmanın en önemli yanı, imkansızın başarılabileceğini somut olarak ortaya koyması. Türkiye’de anne babalar çocuklarına inansınlar istiyorum. Sevdikleri işi sürekli ilerleyerek yaptıkları sürece, başarabileceklerine inansınlar. Çocuklar da gençler de kendilerinin başarabileceklerine inansınlar. Çünkü her şey inanmakla başlar.” dedi. 

Peak Games’e ve satışına dair satır başları:

Şirketin tüm hisseleri toplam 1,8 milyar dolara Zynga’ya ait olacak.

Şirketin yönetim kadrosu değişmeyecek.

Bu satışla birlikte Peak Games, 2018'de Alibaba tarafından 728 milyon dolara satın alınan Trendyol'u geride bırakarak Türkiye'nin en değerli işlem gören şirketi oldu.

Şirketin merkezi ve tüm çalışanları İstanbul’da kalmaya devam edecek.

Peak Games, bu güne kadar sadece Toy Blast isimli mobil oyunla 1 milyar dolar gelir elde etti.

Şirketin sadece Nisan 2020 cirosu 36 milyon dolar.

Satış ile birlikte şirketin yatırımcıları, yatırdıkları parayı en az 18’e katlamış oldu.

Peak Games, Türkiye’den en çok vergi ödeyen 3 yerli girişimden biriydi. Peak Games aynı zamanda yurt dışından bir başka girişimi satın alan ilk Türk şirketiydi.

Peak Games, Ryan Reynolds’un başrolde olduğu reklam filmiyle ABD televizyonlarında oyunlarını tanıtmıştı.

2019’da 41 ulusal televizyonda eş zamalı olarak yayınlanan reklam filmi de Peak Games’e aitti.

Peak Games’in Rekor Satışıyla İlgili 3 Bakandan Resmi Açıklama Geldi

Ülkemizde kurulan ve faaliyetleriyle dünya çapında tanınır hâle gelen firmaların zaman zaman yurt dışı merkezli dev şirketler tarafından satın alındığına şahit oluyoruz. Bunlardan biri de yakın zaman önce gerçekleşti.

Yerli mobil oyun şirketi Peak Games, 1,8 milyar dolar karşılığında dünyanın en büyük oyun firmalarından Zynga tarafından satın alındı. ABD televizyonlarında reklam veren ilk Türk şirketi Peak Games’in rekor bir fiyata satılmasının detaylarını buradaki yazımızda sizlere aktarmıştık. Şimdiyse 3 bakan, Peak Games’in bu rekor satışıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Hazine ve Maliye Bakanı, Peak Games’i tebrik etti:

Peak Games’in satışına ilişkin resmi Twitter hesabından paylaşımda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, paylaşımında “Girişim ekosistemimiz güzel bir haberle parlıyor. Türk oyun şirketimiz Peak, 1,8 milyar dolar değerlemeyle Zynga tarafından satın alınarak Türk ekonomi tarihinin en büyük şirket satışlarından biri oldu. Tebrikler arkadaşlar!” ifadelerini kullandı.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı, Zynga’nın Peak Games’i satın almasını değerlendirdi:

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Türkiye tarihinin en değerli şirketlerinden biri arasına girmeyi başaran Peak Games’in Zynga tarafından satın alınmasını 'çok önemli bir gelişme' olarak değerlendirdi. Bakan Varank, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadeleri kullandı: “İlk Türk unicorn yani Turcorn hayırlı olsun. Türkiye’deki girişimcilik ekosistemi açısından çok önemli bir gelişme.”

Ticaret Bakanı: ‘Zynga’nın Peak Games’i alması gurur verici’

Peak Games’in Zynga tarafından satın alınmasını değerlendiren bir başka isim Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan oldu. İki şirket arasındaki anlaşmayı 'gururverici' olarak nitelendiren Bakan Pekcan, dijital oyun sektörünün arkasında olduklarını söyledi. Ruhsar Pekcan’ın konu hakkındaki açıklamasıysa şu şekilde oldu:

“Bakanlığımız desteklerinden de faydalanan ve sektörün en önemli oyuncularından biri hâline gelen Peak, Zynga tarafından satın alındı. Bu, Dijital Oyun ihracatında büyük başarılar elde eden firmalarımız için gurur verici bir gelişme. Desteklerimizle sektörümüzün arkasındayız.”

Sidar Şahin kimdir?

Peak'in kurucusu Sidar Şahin daha önce pek çok girişimde bulunmuştu.

Bunlardan ilki, 2003 yılında kurduğu mobil oyun şirketi Funpac'ti. Şirket bugün Mynet bünyesinde faaliyetine devam ediyor. Geçen yıl yayınlanan haberlerde Mynet'in Funpac stüdyolarına 5 milyon dolar yatırdığı yer almıştı.

Şahin 2005 yılında Funpac'teki görevinden ayırılarak izlesene.com adlı video sitesini kurdu. Hızla Türkiye'nin en çok izlenen sitelerinden biri olan site, Nokta İnternet Teknolojileri'ne satıldı.

Şahin'in kurduğu bir diğer oyun şirketi olan Gamegarden da Doğan Holding'e satılmıştı.

Şahin 2010'da trendyol.com sitesinin de kurucuları arasında yer aldı. Bu e-ticaret sitesi de daha sonra Çinli alibaba.com'a satıldı.

Şahin 2018'de Ekonomist dergisi tarafından Yılın Erkek Girişimcisi seçildi.

Teknoloji sitesi TechCrunch'a göre Peak'te 100 kişi çalışıyor. Şirketin internet sitesinde de 32 açık iş pozisyonu olduğu görülüyor.

Peak, Zynga'nın bugüne kadar yaptığı en büyük alım oldu. Alımın duyurulmasının ardından Zynga hisseleri artışa geçti.

Piyasalardaki koronavirüs paniğiyle birlikte Şubat ayında 6 doların altını gören Zynga hisseleri son haftalardaki yükselişine hız katarak bugün 10 dolara yaklaştı.

2007'de San Francisco'da kurulan şirketin çalışan sayısı geçen yıl 1.800'ü geçmişti.

Yorumlar