Teknoloji

Online alışverişte kullanılmayı bekleyen ödeme şekilleri

Artıları, eksileri çok tartışılır ama insanları tüketici olarak biçimlendiren kapitalim online dünyadaki ağırlığını her geçen gün daha fazla hissettiriyor. İşte Alışveriş dünyasında yükselen 7 ödeme trendi

Online alışverişte kullanılmayı bekleyen ödeme şekilleri

Nakitsiz ekonomi payını hızla büyütürken,  chatbot, dijital asistanlar, sosyal mesajlaşma ve video konferans programları gibi birçok dijital platform üzerinden ödeme ve para transferleri de artıyor..

Online ödeme platformlarından Paynet yakın geleceğe damga vurması beklenen 7 ödeme trendine dikkat çekti.

1- Tek tuşla, güvenli ve temassız ödemeye ilgi artıyor 

Müşteriler ödemelerde, sorunsuz ve teknolojiye uyumlu taleplere yöneliyor. Alışveriş yapanlar, ihtiyaç duydukları her an en hızlı, en kolay ve en güvenilir şekilde istedikleri cihaz üzerinden ödeme yapmak istiyor. Tek tuşla ödeme, güvenli ödeme, temassız ödeme gibi uygulamalar önümüzdeki dönemde de ön planda olmaya devam edecek gibi görünüyor.

2- Platformlar her ölçekten şirketi online ödemeye yönlendiriyor

Ödemeleri ve hizmetleri tek bir bulut temelli platformda bir araya getirmek kapitalist devlerin ana hedefi iken,  küçük işletmeler de teker teker bu yöne çekiliyor. Ödemelerin her sektörde yazılım programlarına entegre edilmesiyle, yakın gelecekte en küçük işletmeler bile en büyük markalarla aynı hizmet kapasitesine sahip olabilecek. 

3- Token’lar ödemeye damga vuracak

Özellikle online alışveriş hızla yaygınlaşırken güvenlik endişeleri giderek yükseliyor. İşte bu noktada token (jeton) sistemi devreye giriyor. Bu teknolojide, fiziksel bir ödeme kartının numarası, token adı verilen alternatif bir kodla değiştiriliyor. Bu, kredi ve banka kartlarının dijital hale getirildiği hem fiziksel hem online ödemelerini gerçekleştirmek için bir mobil cüzdanın yanı sıra giyilebilir ve diğer akıllı cihazlara dahil edilebileceği anlamına geliyor. Token’laştırma ile banka kartlarıyla online ödeme yapmak ya da üyelik bazlı kullanılan platformlara tanımlama yapmak mümkün. Token’laştırmanın bir sonucu olarak, banka ve kredi kartlarıyla yapılan online işlem sayısının artması bekleniyor.

4- Konuşma ticareti

Mobil uygulamalar yaygınlaştıkça, uygulamalar üzerinden iletişim kuran ve alışveriş yapan kişi sayısı da artıyor. 2021 itibariyle, mobil e-ticaret satışlarının toplam e-ticaret satışlarının yüzde 54'ünü oluşturması bekleniyor. Mobil uygulamalar üzerinden kurulan iletişimi tanımlayan konuşma ticareti (Conversational Commerce) kavramı özellikle WhatsApp gibi popüler mesajlaşma kanalları aracılığıyla işletmeler ve alışveriş yapanlar arasındaki diyalog gelişiyor. Müşteriler, bu mesajlaşma uygulamalarını yalnızca bir şirketle sohbet etmek için değil, aynı zamanda bir satın alma işlemi yapmak ve anında ödeme yapmak için de kullanabilecek.

5- Giyilebilir teknolojilerle temassız ödeme yaygınlaşacak

Giyilebilir teknolojilerin gelişimine paralel olarak ödeme sistemleri de bu cihazlara entegre oldu. Bugün akıllı saatler ve pek çok sağlık bilekliği temassız ödeme opsiyonunu destekliyor. Teknoloji dünyası daha fazla giyilebilir teknoloji üzerinde çalışırken, artık giydiğimiz her şeyle ödeme yapabileceğimiz bir çağa giriyoruz. Giyilebilir teknolojilerin yaygınlaşması sürecinde moda dünyasının da payının büyük olacağı tahmin ediliyor. Bugün de çeşitli teknoloji şirketleri özel tasarım giyilebilir teknoloji cihazları üretiyor ve giyilebilir teknolojinin modayla buluşmasını sağlıyor. Yakın zamanda yüzük, tişört veya ayakkabıyla bir restoranda veya mağazada kolayca ödeme yapmak mümkün olacak. 

6- PIN yerine biyometrik kullanımı artacak

Biyometrik kimlik doğrulama yöntemleri, PIN ve şifrelerin güvenliğini artırma imkanı sunmasıyla kimlik doğrulama için oldukça cazip çözüm olarak sunuluyor. Biyometri şirketi Fingerprints tarafından yapılan bir araştırma alışveriş yapanların yüzde 56’sının ödeme kartlarında PIN yerine biyometrik sensör kullanmayı tercih ettiklerini ortaya koyuyor. Bu durum biyometrik çözümlerin ödeme sürecine dahil edilmesine yönelik bir pazar iştahı yaratmış durumda.

7- Yapay zekalı dijital cüzdanlar devreye girecek

Dijital kanallar üzerinde yapılan alışverişlerde kullanıcıların en büyük ihtiyacı olan güvenli alışveriş beklentisi; ulaşılabilirlik, kolaylık, hız gibi avantajlara sahip olan dijital cüzdanların büyümesini sağladı. Bugün bir dijital cüzdanı olan herkes banka müşterisi olmasa bile finansal ihtiyaçlarını karşılayabiliyor. Dijital cüzdanlar, sadece ödeme enstrümanlarını saklayan standart biz cüzdan olmanın ötesine geçerek yapay zeka tabanlı çalışmalarla, insanlarla iletişim kuran bir organizma haline getirecek gibi görünüyor.

Yorumlar