Teknoloji

Karbonsuz çelik üretildi

İsveçli şirketler dünyanın ilk karbonsuz çelik üretimini gerçekleştirdi.

Karbonsuz çelik üretildi

Çelik şirketi SSAB, enerji şirketi Vattenfall ve madencilik ve mineral grubu LKAB, Hybrit projesi için ortaklık yaptı. Hybrit projesinde araştırmacılar, çelik üretiminde kömür ve kok yerine yüzde 100 fosilsiz hidrojen kullandı.

Konu hakkında açıklama yapan Çelik şirketi SSAB Şirketi; “dünyanın ilk fosilsiz çeliğini ürettiklerini” ve teslim etmeye başladıklarını duyurdu. Hybrit projesinin ilk müşterisi ise tanıdık bir isim: Volvo. Açıklamada, İsveç merkezli Volvo’ya teslim etmeye başladıklarını belirttiler.

Açıklamada SSAB, deneme teslimatını “demir ve çelik üretiminde tamamen fosilsiz” bir sürece giden yolun adımları olarak tanımladı. SSAB Başkanı ve CEO’su Martin Lindqvist, ilk karbonsuz çelik üretiminin yalnızca SSAB için bir atılım olmadığını belirtti.

Çünkü bu, aynı zamanda yeni bir geçişi temsil ediyor. CEO, “Çelik endüstrisinin küresel karbon ayak izini önemli ölçüde azaltmanın mümkün olduğunun bir kanıtı.” dedi.

Uluslararası Enerji Ajansı’na göre, demir-çelik sektörü her yıl 2,6 gigaton doğrudan karbondioksit emisyonundan sorumlu. 2019 yılında bu sayı çimento ve kimyasallar gibi sektörlerden kaynaklanan doğrudan emisyonlardan daha fazlaydı.

Bu nedenle karbonsuz çelik üretimi büyük bir atılım. Ayrıca ajans, çelik sektörünün “enerji talebinin yaklaşık yüzde 75’ini sağlayan en büyük endüstriyel kömür tüketicisi” olduğunu da ekliyor.

Hilal Bardakçı - Shiftdelete.net

Yorumlar