Teknoloji

Güya insanların ölen yakınları ile konuşabildiği uygulama

Bir Black Mirror dizisi hayali daha filmden gerçeğe dönüştürüldü: İnsanların ölen akraba ve arkadaşlarıyla konuşabildiği hissi uyandıran metaverse oluşturuldu.

Güya insanların ölen yakınları ile konuşabildiği uygulama

İnsanların ayda 50 dolar ödeyerek sözde ölen akraba ve arkadaşlarınızla konuşabildiği, “avatar”lar aracılığıyla 'sonsuza dek'  yaşayabildiği bir sanal evren kuruldu. Somnium Spacetarafından kurulan “Live Forever” (Sonsuza Dek Yaşa) metaverse alemi, distopya yapımlarını aratmayan vaatlere sahip.

Somnium Space adlı VR oyun şirketi Facebook’un Meta’sına benzer yeni bir metaverse yarattı. Yeni girişim, insanları ölen akrabaları ve yakınlarıyla buluşturmayı vaad ediyor. Tabi buluşulacak yer  bir cennet değil ve her iki taraf da ‘aslında’ orada olmayacak. 

“Live Forever” Kişinin Verilerini Sunucularında Tutuyor

Somnium Space’in “Live Forever” (Sonsuza Dek Yaşa) adlı girişimi yılda yaklaşık 50 ABD dolarlık bir abonelik ücretine sahip.

Artırılmış gerçeklik teknolojisiyle kişilerin vücut dilleri, hareketleri, konuşmaları ve diğer karakter özelliklerini kaydeden şirket, bu verileri Somnium sunucularında saklamayı vaat ediyor. Uygulamaya üye olan kullanıcıların ölmesi durumunda, kişinin yakınları ölen kişiyi mümkün olan en iyi şekilde taklit eden yeni ve bir yapay zekâ tarafından yönetilen temsilleriyle iletişim kurabilecek.

Şirketin kurucusu Artur Sychov, VICE’a yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Eğer ölürsem insanlar gelip benim sesim ve hareketlerimi kullanan avatarımla sohbet edebilirler. Belki de ilk on dakika içinde bunun bir yapay zekâ olduğunu anlayamazsınız. Amacımız da bu.”

kayiprihtim.com

Yorumlar