Teknoloji

Dünyanın 3D yazıcıdan çıkan ilk çelik köprüsü hizmete açıldı

Hollanda’nın başkenti Amsterdam’ın De Wallen bölgesindeki kanalın üzerine yerleştirilen ilk 3D baskılı çelik yaya köprüsünün açılışını yapıldı.

Dünyanın 3D yazıcıdan çıkan ilk çelik köprüsü hizmete açıldı

Hollanda Kraliçesi Máxima Zorreguieta Cerruti, 3D baskı ile inşa edilen ilk çelik köprüyü kullanıma açtı.

Köprü, daha önce kanalda yer alan köprü yenilenene kadar 2 yıl boyunca yerinde kalacak. Amsterdam belediye meclis üyesi Micha Mos, köprü hakkında umutlu konuştu ve köprünün yeni turistlerin gelmesini sağlayabileceğini söyledi.

Robotik ile kaynağı birleştiren mühendisler köprüyü eklemeli üretim isimli 3D baskı tekniği ile oluşturdu. MX3D şirketinin geliştirdiği köprünün uzunluğu ise 12 metre olarak açıklandı. Şirketten Tim Geurtjens, bu sıra dışı köprünün yeni teknolojinin olanaklarını gösterdiğini söyledi. Şirket, köprü yapımında 4 bin 500 kilogram paslanmaz çelik kullandıklarını da ekledi.

MX3D Köprüsü, piyasada bulunan dört endüstriyel robot tarafından inşa edildi. 4 yıldır yapım aşamasındaki köprünün basılması ise altı ay sürdü. Amsterdam’ın merkezindeki Oudezijds Achterburgwal kanalı üzerindeki yerine geçen hafta taşınan yapı, şu anda yayalara ve bisikletlilere açık.

Baskı tamamlandıktan sonra Imperial College Londondan bir ekip köprüye sensörler yerleştirdi. Böylece, insanlar köprünün üzerinden geçerken ve hava değişimi oldukça yapının gerilimi, hareketi, titreşimi ve sıcaklığı izlenecek. Toplanan veriler araştırmacıların ve mühendislerin köprünün ‘sağlığını‘ gerçek zamanlı olarak ölçmesine, kullanım ömrü boyunca nasıl değiştiğini izlemesine ve halkın 3D baskılı altyapı ile nasıl etkileşime girdiğini anlamasına olanak sağlayacak.

Mühendisler elde ettikleri verileri ilerleyen zamanlarda geliştirecekleri yeni yapılar için kullanacak. Ayrıca tasarımcıların 3D baskılı çeliğin daha büyük ve daha karmaşık bina projeleri için nasıl kullanılabileceğini anlamalarına yardımcı olacak. Bununla birlikte, Imperial College London açıklamada köprüyü “canlı laboratuvar” olarak tanımladı.

Hilal Bardakçı  - shiftdelete.net

Yorumlar