Teknoloji

Depremin şiddeti nasıl ölçülür? Richter Ölçeği nedir?

Depremin gücü iki ayrı yöntemle ölçülüyor. Bunlardan birisi depremin “şiddeti” diğeri ise “büyüklük”lüğü.

Depremin şiddeti nasıl ölçülür? Richter Ölçeği nedir?

Depremin şiddeti ile büyüklüğü birbirinden farklı kavramlar.

Depremin şiddeti nedir?

"Depremin şiddeti; herhangi bir derinlikte olan depremin, yeryüzünde hissedildiği bir noktadaki etkisinin ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Diğer bir deyişle depremin şiddeti, onun yapılar, doğa ve insanlar üzerindeki etkilerinin bir ölçüsüdür. Bu etki, depremin büyüklüğü, odak derinliği, uzaklığı, yapıların depreme karşı gösterdiği dayanıklılık dahi değişik olabilmektedir. Şiddet depremin kaynağındaki büyüklüğü hakkında doğru bilgi vermemekle beraber, deprem dolayısıyla oluşan hasarı yukarıda belirtilen etkenlere bağlı olarak yansıtır."

Depremin büyüklüğü nedir?

"Depremin büyüklüğü; deprem sırasında açığa çıkan enerjinin bir ölçüsü olarak tanımlanmaktadır. Enerjinin doğrudan doğruya ölçülmesi olanağı olmadığından, Amerika Birleşik Devletlerinden Prof. C. Richter tarafından 1930 yıllarında bulunan bir yöntemle depremlerin aletsel bir ölçüsü olan “Magnitüd” tanımlanmıştır. Prof. Richter, episantrdan 100 km. uzaklıkta ve sert zemine yerleştirilmiş özel bir sismografla (2800 büyütmeli, özel periyodu 0.8 saniye ve sönümü olan bir Wood-Anderson torsiyon Sismografı ile) kaydedilmiş zemin hareketinin mikron cinsinden (1 mikron 1/1000 mm) ölçülen maksimum genliğinin 10 tabanına göre logaritmasını bir depremin “magnitüdü” olarak tanımlamıştır. Bugüne dek olan depremler istatistik olarak incelendiğinde kaydedilen en büyük magnitüd değerinin 8.9 olduğu görülmektedir. (31 Ocak 1906 Colombiya-Ekvator ve 2 Mart 1933 Sanriku-Japonya depremleri)"

Richter Ölçeği nedir?

Richter ölçeği depremlerin büyükülüğünü hesaplamada kullanılan bir ölçektir. Küresel çapta kullanılmaya başlanan bu ölçek, 1935 yılında Kaliforniya Teknoloji Enstitüsünde görevli Charles Francis Richter ve Beno Gutenberg adlı iki araştırmacı tarafından geliştirildi ve adına Richter Ölçeği verildi. Ancak Richter ile tüm depremlerin büyüküğü ölçülemiyor. 8'den büyük depremler için başka yöntemeler kullanılıyor. Richter Ölçeği, depremin büyüklüğünün yanı sıra depremde açığa çıkan enerjiyi de hesaplıyor.

Yorumlar