Teknoloji

Cep telefonu ısınınca ne yapmalı?

Cep telefon ısınınca yapılması gerekenler ve mobil cihazların ısınma nedenleri:

Cep telefonu ısınınca ne yapmalı?

Cihazın ısınması, akıllı telefonlarda en çok karşılaşılan problemlerdendir. Özellikle Android işlemcili cihazlarda görülen ısınma problemi, bir kaç ayrı sorundan kaynaklanabilir.

Cep telefonu cihazları  niçin ısınır?

Akıllı telefonların bir miktar ısınması gayet doğalsa da aşırı ısınarak kullanıcıyı rahatsız etmeye başlaması hele de kullanıcının elini yakacak derecede ısınması bir sorunun olduğunu gösterir.

Telefonun ısınmasına neden olan en bilindik nedenler genellikle yazılımsaldır. Ancak bazı durumlarda donanımsal arızalar da cihazın ısınmasına yol açar. Telefonun yoğun işlem gücü gerektiren oyun veya uygulamaları çalıştırmaya zorlanması, yoğun kamera kullanımı, arka planda çalışan birden fazla uygulama ve widget‘ların sürekli aktif olması bu nedenlerden sadece bazılarıdır.

Bataryanın şişmesi ısınma sorununu tetikler

Akıllı telefonun ürettiği ısı miktarı, içinden geçen elektrik miktarıyla büyük ölçüde doğru orantılıdır. Bu nedenle, özellikle donanımsal olarak güçlü olmayan telefonları yoğun işleme maruz bırakmak ısınma ihtimalini daha da arttıracaktır. Telefonun ısınmasının altında yatan sebep her zaman yazılımsal olmayabilir. Bataryanın şişmesi, işlemci veya farklı bir bileşende arıza olması, ısınma sorununu tetiklemektedir.

Yazılımsal sorunlar nedeniyle ısınma problemi yaşayan kullanıcılar aşağıda vereceğimiz çözüm yöntemlerini uygulayarak ısınma sorununu ortadan kaldırabilirler. Ancak yöntemleri uyguladığınız halde sorun çözülmüyorsa, o zaman donanımsal bir arıza olduğu düşünülebilir. Bu durumda en kısa sürede teknik servisin yolunu tutmanızı öneririz.

Isınma sorununu ortadan kaldırabilecek çözüm önerileri

  • Telefonunuzun pilini yalnızca yüzde 80 oranında şarj edin:  Telefonunuzu gece boyunca şarj etmeniz gerekiyorsa, bir yastık veya çarşaf yerine serin ve düz bir yüzeyde tutun. Son dönemde yayımlanan raporlara göre, telefonunuzu hiçbir zaman yüzde 100 oranında şarj etmemeniz gerekiyor. Telefonu sürekli yüzde 100 oranında tamamen şarj etmek pilin ömrünü kısaltırve ısınma sorunlarına zemin hazırlar. Bu nedenle telefonunuzun şarjı yüzde 30seviyelerine geldiğinde şarja takın ve yüzde 80 seviyelerine ulaştığında şarjdan çıkarın. Bunun dışında telefonu şarj olurken kullanmak ısınma sorununu tetikleyecektir.
  • Arka planda çalışan uygulamaları kapatın:  Telefon aynı anda birden fazla uygulama açıkken fazladan mesai yapar ve aşırı ısınmasına neden olur. Bu nedenle kullanılmayan uygulamaları düzenli olarak kapatma alışkanlığı edinmek ısınma problemini bir nebze olsun azaltacaktır. Ayrıca, telefonunuz şarj olurken özellikle oyun gibi yoğun işlem gerektiren uygulamaları kullanmaktan kaçının.
  • Gereksiz uygulamaları cihazınızda barındırmayın:  Telefon neden ısınır sorusun cevaplarından biri de gereksiz uygulamalardır. Kullanmadığınız uygulamaları ve dosyaları silin. Bu dosyalar cihazınızda gereksiz yer kaplayacağından ısınma problemini de tetikleyecektir. Öte yandan gereksiz bildirimlerini kapatmayı, animasyonlu duvar kağıtları kullanmamaya özen gösterin.
  • Telefonu uçak modu ile kullanın:  Uçak modu, şebeke bağlantısı, Wi-Fi, mobil veri ve Bluetooth gibi özellikleri tamamen kapatır. Telefonu uçak modunda kullanmak şebeke bağlantısı, Wi-Fi, mobil veri ve Bluetooth gibi özelliklerin kapanmasına neden olur. Özellikle çevrimdışı oyunoynamak ve film izlemek gibi bir planınız varsa uçak modu telefonunuzun aşırı ısınmasını engelleyecektir. Öte yandan uçak modu ile telefonunuzun yüzde 25 daha hızlı şarj olacağını da belirtelim.
  • Virüs programı yükleyin:  Telefonunuz aşırı ısınmanın sebeplerinden biri de virüs olabilir. Özellikle Android telefonlar kötü amaçlı yazılımlara karşı oldukça hassastır. Bu nedenle telefonunuza anti-virüs yazılımı yükleyerek sorunu tamamen ortadan kaldırabilirsiniz.
  • Güç tasarruf modunu kapatın: Telefon neden ısınır sorusunun cevaplarından biri de güç tasarruf modudur  Telefonlar, güç tasarruf modunda işlemci frekansını düşürdüğünden oyun gibi ağır uygulamalar karşısında aşırı ısınarak tepki verir. Bu durum işlemcinin zorlandığı anlamına gelir. Bu nedenle ağır uygulamalar çalıştırmadan önce güç tasarruf modunu kapalı hale getirin.
  • Telefonun parlaklığını azaltın:  Akıllı telefonun ekran parlaklığını son seviyeye getirmeyin.
    Özellikle telefonu dışarıda kullanırken ekran parlaklığını son seviyedekullanmamaya önem gösterin. Ekran parlaklığını son seviyeye çıkartmak, ısınma problemini tetikleyecektir.

Eğer bahsettiğimiz çözüm yöntemleri işe yaramıyorsa, bir teknik servise gitmek daha sağlıklı olacaktır. Bu durumda telefonunuzda göründüğünden daha ciddi bir problem olma ihtimali var. Bataryanın şişmesi, işlemci veya RAM‘lerde meydana gelen arızalar, bu bileşenlerin aşırı ısınmasına neden olmaktadır.

Tunahan Karakış - shiftdelete.net

Yorumlar