Teknoloji

Cep telefonu bataryasının ömrünü uzatacak yöntemler

Telefon pil ömrü nasıl uzatılır?

Cep telefonu bataryasının ömrünü uzatacak yöntemler

Cep telefonlarının batarya performansından memnun olmayanlar için, 10 maddelik telefon pil ömrü uzatma rehberi: 

Bataryanızın düzgün çalıştığından emin olun

Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok zarar görür. Bu yüzden her batarya kaçınılmaz olarak bir gün ömrünü dolduracaktır. Genellikle iki yıldan sonra batarya performansında yüzde 20’lere varan bir düşüş yaşanır. Üst segment telefonlarda bu orandaki bir zarar üç yılda da oluşabilir. Bu yüzden telefonunuz eskiyse yapmanız gereken ilk şey bataryayı değiştirmektir.

Eğer bir iPhone kullanıyorsanız cihazınızın ayarlarındaki “Pil” kısmından pil sağlığının yüzde kaç olduğunu görebilirsiniz. Eğer yüzde 80’e gerilediyse bataryayı değişmek fark ettirecek kadar etki yaratacaktır.

Arkaplandaki uygulamaları kapatın: Uygulamalar açıldığında, siz onu tam olarak kapatmadığınız sürece açık kalır. Bazen uygulamaları arkaplanda tutmaya ihtiyaç olabilir fakat olmadığı durumlarda mutlaka onları kapatın. Bu hem telefonunuzun performansını, hem de pil ömrünü artıracaktır.

Greenif, arkaplanda çalışanlarla savaşan uygulama:  Play Store’daki Greenify uygulaması sizi uğraştırmadan sürekli açık kalarak arkaplandaki uygulamaları denetliyor. Bunu yaparken kendisi çok az güç tükettiği için sonuç genellikle yeşil oluyor. Eğer telefonunuz rootluysa işiniz daha kolay, Greenify daima arkaplanda çalışmaya devam ederek arkaplan uygulamalarıyla savaşıyor. Rootlu değilse bile bu küçük uygulama işinizi görebilir.

Telefonunuzu güncellemeden önce iki kere düşünün! Bazen yazılım güncellemeleri cihazınıza muhteşem özellikler kazansa da telefonunuz, üreticinin düşündüğünün aksine buna hazır olmayabilir. Yazılım güncellemeleri ile gelen yeni işlevler ve tasarımlar pil ömrünü eskisinden daha çok sömürebilir. Güncel kalmak iyi olsa da özellikle eski bir telefon kullananlar, güncelleme yapmadan önce güncellemeyi yapanlara pil performansı konusunda danışmalı.

GPS’in kapalı olduğundan emin olun:  Benim sıkça başvurduğum yöntemlerden biri GPS’i kapatmak oluyor. Gün içinde farkında olmadan bazı uygulamalar GPS’i açıyor olabilir. Bu özellik olmadan çalışamadıkları için mecburen bu izni veriyoruz fakat kapatmayı unutuyoruz. GPS ya da Konum, önemli derecede pil tüketiyor.

Evde Wi-Fi, dışarda mobil veri:  Bazılarınız telefonun hem Wi-Fi, hem de mobil veri özelliğini açık tutuyor olabilir. Telefonunuzun aynı anda ikisinden birini kullanabilse de dışarı çıktığınızda Wi-Fi açık kalmaya devam eder. Aynı şekilde mobil veri de çoğumuzun ihtiyacının olmadığı MMS’ler için Wi-Fi olsa dahi açık kalır. Bu yüzden iki bağlantı türünden aynı anda yalnızca birini kullanmak iyi bir çözüm olabilir.

Ekran parlaklığı:  Çoğu insan bu kritik ayarın ne kadar önemli olduğunu bilmiyor. Ekran parlaklığı, pil ömrüne çok ciddi boyutta etki eder. Ekran parlaklığını çok fazla yükseltmemek şarjınızın daha uzun gitmesini sağlayacaktır. Üstelik ekran parlaklığını düşük tutmak, ekranınızda oluşabilecek ghost screen gibi sorunların önüne geçecektir.

Kalitesiz şarj aletlerine güvenmeyin: Telefonunuz için kutudan çıkan şarj aletini ya da üreticinizin diğer şarj aletlerini kullanmak zorunda değilsiniz. Fakat böyle bir zorunluluk olmadığı için “merdiven altı” diye tabir ettiğimiz kalitesiz ürünleri almayın. Bu hem cihazınızı yavaş ve verimsiz şarj eder, hem de batarya ömrünü normalden fazla etkiler.

Telefonunuzu az şarj edin: Kulağa garip gelebilir ama bu bilimsel bir gerçek. Akıllı telefonlardaki bataryalar ne kadar çok şarj edilirse o kadar çok aşınır. Yüzde 0’dan yüzde 100’e şarj etmek batarya ömründen bir döngü eksiltirken, yüzde 0’dan yüzde 80’e şarj etmek bunun çeyreğini eksiltir. Yüzde 80 sizin için yeterli değilse en azından yüzde 90’ı geçirmeyin. Bunu yapmak uzun vadeli bir çözümdür, bataryanızı yeni değiştirdiyseniz ya da yeni bir telefon aldıysanız bu rutine alışmaya çalışın. AccuBattery gibi uygulamalar bunun takibi için size yardımcı olur.

Karanlık Mod:  Son yıllarda uygulama geliştiricilerinin, uygulamalarına karanlık mod eklemek için yarışa girdiğini fark etmişsinizdir. Bunun nedeni AMOLED ekranların siyah pikselleri aydınlatmayarak güç tasarrufu sağlamasıdır. Bu hem daha gerçek siyahlar elde etmenizi, hem de pil tasarrufu sağlamanızı sağlar. Fakat bu yalnızca AMOLED ekranlar için geçerli bir yöntemdir.,

Emre Özdoğan - shiftdelete.net

Yorumlar