Teknoloji

Akıllı saatler insan derisi kanalıyla şarj edilebilecek

Şarjları sık sık biten giyilebilir teknolojik cihazların şarjının sık sık bitme derdine ilginç bir çözüm yolu bulundu: İnsan derisi kablo gibi kullanılarak cihazlar şar edilecek!

Akıllı saatler insan derisi kanalıyla şarj edilebilecek

Teknolojik icatlar, insanın konforlu yaşam arzusunun doğurduğu pek çok güncel sorunu çözüyor ama bu kez de ortaya çözüm sunan cihazların doğurduğu sorunlar çıkıyor. Bilim insanları bu kez de bu sorunları çözmek için akıl fırtınaları üretmeye başlıyor. 

Giyilebilir teknolojik cihazlar buna bir örnek. Başta akıllı saatler olmak üzere insanlara büyük kolaylıklar sunan giyilebilir cihazlar, sık sık şarzı bittiği için bir süre sonra insanları bıktırabiliyor.

Kullanıcıların şarj sorunu nedeniyle akıllı saatlerini bir süre kullanmayı terk ettiklerini fark eden teknoloji uzmanları sorunaçare bulmak için yöntemler araştırıyor. 

ACM'nin (Bilgisayar Makineleri Derneği / Association for Computing Machinery) Etkileşimli Mobil, Giyilebilir ve Her Yerde Bulunan Teknolojilere İlişkin Bildirileri (Proceedings of the ACM on Interactive Mobile, Wearable and Ubiquitous Technologies) dergisinde yayınlanan makaleye göre; giyilebilir teknolojik cihazları şarj etmek için insan cildini kablo şeklinde kullanmak mümkün.

Massachusetts Üniversitesi Bilişim ve Bilgisayar Bilimleri Fakültesi’nde çalışan ve İleri İnsan Sağlığı Analitikleri Laboratuvarı Amherst'in müdürü Doç. Dr. Sunghoon Ivan Lee ve Noor Mohammed, Rui Wang, Robert W. Jackson, Yeonsik Noh, Jeremy Gummeson ile yayınlanan "Da Da Dam!: Gündelik Nesnelerden Vücut İçi Güç Aktarımı ile Ücretsiz Giyilebilir Cihazlar" (ShaZam: Free Wearables with Intra-body Power Transfer from Everyday Objects) başlıklı makaleye göre araştırma ekibi,  akllı cihazları şarz etmek için insan cildini kablo şeklinde kullanma konusunda kararlı.

Ekip, yazısında, "Kablosuz güç aktarım teknolojisini araştırıyoruz. İnsanlar günlük işlerini görürken, özel ilgilerine gerek kalmadan giyilebilir cihazlarını kolaylıkla, ofis masası, dizüstü bilgisayar veya arabalardan şarz etmenin yollarını araştırıyoruz. Şhazam formülü ile insan vücudunu Radyo Frekansı (RF) enerji taşıyıcı sinyallerini aktarmak için kullanarak giyilebilir cihazları şarz etmek mümkün görünüyor.  Kapasitif kuplaj mekanizmasını dahil ederek önerilen teknolojinin teknik altyapısını oluşturmaya odaklandık. Teknolojimizin uygulanabilirliğini sağlamak için üç farklı kullanım senaryosu araştırıyoruz: Masadaki bir cihaz, dizüstü bilgisayar ve araba direksiyonu sayesinde insan vücudu aracılığı ile bu cihazları uzaktan şarj edebiliriz. Kontrolsüz elektromanyetik parazitin nispeten düşük olduğu bir ortamda on sağlıklı bireyden alınan verileri kullanarak, bileğe takılan cihaza yaklaşık 0,5 mW ila 1 mW DC güç verebildiğimizi gösterdik. Ayrıca güç transferini etkileyebilecek birkaç kritik çevresel ve tasarım parametresini araştırıyor ve performansı optimize eden tasarım yönergeleri sağlıyoruz. İlk sonuçlarımız, tam şarjlı giyilebilir cihazlar için yeni bir tasarım paradigmasının potansiyelini ortaya koyuyor" ifadelerini kullanıyor.

Yorumlar