Bilim

Düşmanlarını çığlık atarak korkutan dizonor türü keşfedildi

Tlatolophus galorum (Sorguçlu ifade) adı verilen dinozorun peşine düşen yırtıcıları korkutmak ve eşlerini cezbetmek için güçlü sesler çıkarabildiği tahmin ediliyor.

Düşmanlarını çığlık atarak korkutan dizonor türü keşfedildi

Meksika Ulusal Antropoloji ve Tarih Enstitüsü (INAH) tarafından yapılan açıklamada,  paleontologların 72 milyon yıllık  yeni bir dinozor türü keşfettiği belirtildi. Daha önce bilinmeyen bir tür olduğu belirtilen dinozor, hadrosaur (ördek gagalı dinozor) ailesiyle akraba.  

Cretaceous Research dergisinde yayınlanan makaleye göre;  Dinozora Tlatolophus Galorum adı verildi. Dinozor ismini ibik benzeri sorgucundan alıyor. Dinozorun sorgucu  Mezoamerikan halkının eski el yazmalarında iletişim ve bilgiye karşılık gelen sembole benziyor. Bunu yansıtmak için, yeni tanımlanan cinse verilen ad, Orta Meksika'nın yerli Nahuatl dilinde "kelime" veya "ifade" anlamına gelen "tlahtolli"den türetildi.

Dinozorun türünün tespit edilmesini saplayan kuyruğu, General Cepeda'da belediyesi tarafından halka açık bir şekilde sergilenmeye başladı.   Tlatolophus Galorum 'un ilk olarak 2013'te kuyruğu bulunmuştu. Daha  sonraki kazılarda dinozorun kafatasının yaklaşık yüzde 80'ini, 1, 3 metre uzunluğundaki tepesini ve uyluk kemiği de dahil olmak üzere çeşitli kemiklerini ortaya çıkarıldı.

Dinozorun yaklaşık 72 veya 73 milyon yıl önce, balçık dolu sulak bir alanda öldüğü ve vücudu hava geçirmeyecek tabakalarla kaplandığı için kemiklerinin bozulmadan günümüze kaldığı düşünülüyor.

Düşük frekanslı sesleri duyma kapasitesine sahip


Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi paleontoloğu Ángel Ramírez-Velasco, "Fosilin kuyruğunu bulduktan sonra yerin altını kazmaya devam ettik. Uyluk kemiği, kürek kemiği ve diğer uzuvlarına ait kemikleri bulduktan sonra onun farklı bir tür olduğunu keşfetttk. Düşük frekanslı sesleri duyma kapasitesine sahip kulakları olduğunu biliyoruz, bu yüzden barışçıl ama konuşkan dinozorlar olmalılar” dedi.

Yorumlar