Bilim

Dünya kendi okyanuslarını yiyor

Dünyanın deprem riski taşıyan katmanlarında, tektonik plakaların birbirinin altında daldığı yerlerde, büyük miktarlarda deniz suyunun içeri sızdığı ortaya çıkarıldı.

Dünya kendi okyanuslarını yiyor

Dünya'nın tektonik plakaları birbirinin altına girdiği yerlerlerde, gezegenin iç kısmına daha önce tahmin edilenden  üç kat daha fazla su girdiği ortaya çıkarıldı.

 Nature dergisinde 14 Kasıma yayınlanan makaleye göre, Filipinlerde, Pasifik yer katmanının Filipinler plakasının altına daldığı Marianas çukurundaki deprem riski bulunan alanda doğal sismik yırtıklarını kullanarak yüzeyin derinliklerine sızan suyun miktarı araştırıldı.

Ölçümler, her milyon yılda 3 milyon teragram suyun yer altına indiğini gösterdi. Bir teragram, bir milyar kilograma denk geliyor. Bu da dünyanın altına daha önce tahmin edilenden 3 kat fazla su sızdığını gösteriyor.

Dünyanın altına sızan su ne oluyor? Tam olarak bilinmiyor!

Yeni keşif, Dünya'nın derin su döngüsünü anlamak için önemli bilmeceler doğurdu. Bunlardan biri de sızan suyun yer altındaki etkisi ve volkanlardaki patlamalardaki rolü.

Bilim insanlarının Dünya'nın içinden suyun nasıl hareket ettiğini henüz anlamadığı için ortaya bilimsel teoriler koymakta zorlanıyorlar.

mistikalem.com

 

Yorumlar