Biyoloji

Uçan en büyük hayvan: Quetzalcoatlus Northropi

11 metreli kanadı ile dev bir balıkçıl gibi davranan, avını suda yakalayan ve metrelerce zıplayarak uçuşa başlayan Quetzalcoatlus Northropi, ,şimdiye kadar uçan en büyük hayvandı.

Uçan en büyük hayvan: Quetzalcoatlus Northropi

Quetzalcoatlus Northropi, milyonlarca yıl gökyüzüne hükmeden sürüngengillerden bir pterosaur’du (teruzor).

Küçük bir uçağın kanat açıklığına sahip Quetzalcoatlus Northropi, 67 milyon yıl önce şu anda Teksas, ABD olarak bilinen yerin sulak alanlarında yaşıyordu. 

Araştırmacılar, 11 metre uzunluğundaki kanatlarının, havaya 2,5 metreye kadar sıçraması gerekeceği anlamına geldiğini ve ardından onu gökyüzüne çekmek için güçlü kanatları olduğunu tahmin ediyor.

Bilim insanları ayrıca Quetzalcoatlus Northropi'nin daha küçük bir akrabası olan Quetzalcoatlus lawsoni’yi ilk kez tanımladılar. Bunların kanat açıklığı nispeten daha küçüktü ve bir araba kadardı. Bu teruzorlar bir dizi balık ve küçük su avı ile besleniyordu.

Yeni keşfile ilgili makale, Journal of Vertebrate Paleontology’de birlikte yayımlandı.

Şimdiye kadarki en büyük teruzor, Quetzalcoatlus Northropi, Big Bend Ulusal Parkı’nda yüzlerce kemiğin keşfinin ardından 1975’te adlandırıldı. Tür, sol kanadın büyük kemiklerinden tanımlandı, ancak parkın diğer bölgelerinde farklı kaya katmanlarında birçok küçük kemik de bulundu.

Bu fosiller keşfedildiğinde, daha küçük kemiklerin sadece genç Q. Northropi mi yoksa farklı bir türe mi ait olduğu belirsizdi. Sonunda, bilim insanları muhtemelen yeni bir Quetzalcoatlus türü olduklarına karar verdiler, ancak kesin türünü tanımlamak için daha fazla analiz yapmadılar.

Quetzalcoatlus Northropi, 1970’lerde Teksas’taki Big Bend Ulusal Parkı’nda keşfedildi.
Onlarca yıl sonra, bilim insanları nihayet bu daha küçük kemikleri analiz ettiler ve daha büyük Q. Northropi’den bir takım farklılıkları olduğunu buldular. Bunlar, kafatası yapısındaki ve omurgasındaki değişiklikleri içeriyor, bu da diğer iki teruzor türünün bu devle yan yana yaşadığını düşündürüyor.

Buluntuların çoğu, kalıntıları ilk keşfeden Douglas Lawson’ın adını taşıyan Quetzalcoatlus lawsoni’ye ait. Daha büyük akrabasının aksine, 4,5 metre uzunluğunda bir kanat açıklığına sahip olan bu tür, yaklaşık 69 milyon yıl öncesine tarihlenen kayalarda bulunmuştu.

Araştırmacılar aynı dönemden, kanat açıklığı üç metre olan Wellnhopterus brevirostris adlı üçüncü bir teruzor türünün birkaç kemiğini de buldular.

Bölgede daha fazla türün bulunma potansiyeli var, ancak mevcut sınıflandırılmamış kemiklerin ne olduklarını belirlemek için gerekli ayrıntılardan yoksun olması nedeniyle bunlar daha fazla bulgu gerektirecek.

Yorumlar