Biyoloji

Kök hücreden insan embriyosu üretildi

Keşfin kısırlık tedavisinde temel anlayışları ve düşüğü önlemede faydalı olacağı varsayılıyor.

Kök hücreden insan embriyosu üretildi

Cell Stem Cell dergisinde yayımlanan araştırma sonurçlarına göre, Exeter Üniversitesi ve Cambridge Üniversitesi araştırmacıları,  kök hücrelerin insan embriyolarının erken yapısını taklit ettiği bir yöntem geliştirdi.

Independent‘ın haberine göre, bilim insanları bulguların kısırlık araştırmalarına yararlı olacağını düşünüyor. Çalışma, embriyoların gelişimine, düşük ve diğer komplikasyonlardan kaçmak için yapılması gerekenlere katkı sağlıyor. Yeni embriyo modellerini, IVF (tüp bebek tedavisi) gibi destekli gebelik uygulamalarında embriyoların gelişimini iyileştirecek koşulları test ederken kullanacaklar.

Araştırmacılar, kök hücreleri kümeler halinde düzenleyerek, erken gelişimde hücreleri etkilediği bilinen iki moleküle düşük miktarda maruz bıraktı. Kümelerin yüzde 80’i üç gün sonra kendilerini embriyonun blastokist evresine benzer yapılar biçimde organize etti. Blastokist evre, döllenmiş yumurtanın 6 gün sonra oluşturduğu 200 kadar hücreden oluşan yapılardır. Ekip, yapay embriyolarındoğal embriyo ile aynı aktif genlere sahip olduğunu gösterdi.

Exeter Üniversitesi Canlı Sistemler Enstitüsü’nden Dr. Ge Guo, çalışmaya ilişkin konuştu. Guo, yeni tekniğin “insanlarda embriyo kullanmadan erken gelişimi incelemek için ilk kez güvenilir bir sistem” sağladığını söyledi. Yaklaşımın, bir laboratuvarda bebek üretmeye yönelik bir adım olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Hilal Bardakçı - Shiftdelete.net

Yorumlar