Biyoloji

İnsan ve maymun melezi embriyo üretildi

Bilim evrenin şifrelerini kırma yolunda ne kadar ileri gidebilir sorusunu yeniden sorduran gelişme ile biyologlar, insan ve maymun melezi embriyo üretimi gerçekleştirdiler.

İnsan ve maymun melezi embriyo üretildi

Yeni bir laboratuvar çalışmasında melez embriyo oluiturularak, Kimera yaratık olarak insan-maymun hibriti bir türün özellikleri araştırılmaya başlandı. 

Kimera Nedir?

Kimera (Khimera) mitolojik bir yaratık. Yunan mitolojisine göre tek bir vücutta çeşitli canlıların kimi uzuvlarına sahip (kafası aslan kafasından ve gövdesi dişi keçinin gövdesinden), ağzından ateş püskürten görüntüye sahip. Tıpta aynı bedende yaşayan iki ayrı yumurtadan gelmiş bireylere Kimera denirken, bilimde aynı bedende iki ayrı DNA taşıyan canlıya Kimera denilmektedir.

Evrimi araştıran bilim insanları şimdi laboratuvarda kendi Kimera'larını 'yarattılar'. Laboratuvarda oluşturulan embrio yarı insan yarı maymundan oluşan bir yaratığa ait.

Projenin görünür hedefi; laboratuvarda oluşturulan organların insanlara nakledilebilecek kadar vücuda uyum sağlayabilecek hâle gelmesini sağlamak. Tıpkı Ada (The Island) filminde olduğu gibi, burada üretilen canlıların, insanlara organ nakli gerektiğinde organları sökülecek.

Geçmişte insanların kök hücreleri ve domuz, fare gibi hayvanların embriyolarıyla deneyler yapılmıştı. Gelgelelim, oluşan dokular insana nakil yapılamayacak kadar farklı çıktığı için araştırmalar sonuçsuz kalmıştı. Maymunlar ise insanlarla çok daha yakından ilişkili. Pluripotent kök hücreler cynomolgus (uzun kuyruklu makak) maymunlarıyla birleşince insan hücrelerinin çok derinden iş birliği gösterdiği anlaşıldı:

“İnsan pluripotent kök hücreleriyle oluşturulan türler arası kimera varlıklar çeşitli kök hücreye dayalı rejenerasyon tedavilerine bir alternatif oluşturuyor. Nakil için organ ve doku yetiştirme olanağı da dahil.”

İnsanların kök hücreleriyle maymunların embriyolarının birleştirilmesi sadece organ yetiştiriciliği için önemli değil. Bilim insanları ayrıca hücrelerin hiç beklenmedik bir şekilde etkileşime geçtiğini gözlemledi. Bu yeni bulgular hem insanların hem de maymunların evriminin aldığı yolu anlamakta kullanılmak isteniyor. Çalışamayı gerçekleştiren bilimadamları “Ayrıca hücrelerin birbirlerine gizlice sinyal gönderdiklerini keşfettik. Bu türler arası sinyaller gelişim kimera embriyoların içindeki insan ve maymun hücrelerinin gelişim rotasını oluşturmamıza yardımcı olabilir. Yeni bulgularla insanın gelişiminin erken sürecini ve primat evrimini daha iyi anlayıp; insan kimeraları üzerindeki stratejilerimizi evrimsel olarak uzak türlere göre değiştirebiliriz.” diyorlar. 

Yeni hibrit bir tür yaratmak, insanların hayatlarını kurtarabilir mi? Olsa bile hayatlar laboratuvarda yetiştirilen yeni türler öldürülüp organları alınarak kurtarılacak. Şüphesiz araştırmalar ilerledikçe olayın ahlaki, vicdani ve inançsal tartışmaları daha da artacak... 

Yorumlar