Biyoloji

Hakkari'de çekirge türü 69'a çıktı

Hakkari'de 3 yıl süren araştırmalarda 24'ü kent için yeni tür olan 69 çekirge türü tespit edildi.

Hakkaride çekirge türü 69a çıktı

Hakkari Üniversitesi'nin "Hakkari ili Orthoptera Faunasının Tespiti Projesi" kapsamındaki çalışmalarde 69 çekirge türü tespit etti.

Yüksek rakımlı bölgelerde yürütülen 3 yıllık araştırmalarda  24'ünün kent için yeni tür olduğu, 69 çekirge türü belirlendi.

Araştırma ile ilgili sonuçlar, hayvan sınıflandırılması üzerine bilimsel yayın yapan uluslararası hakemli Zootaxa Dergisinde yayımlanan üniversite bünyesindeki Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezinde görevli Biyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Sait Taylan makalede yer aldı. 

Makalede, kentte biyoçeşitliliğin araştırılması amacıyla Rektör Prof. Dr. Ömer Pakiş'in desteğiyle Biyolojik Çeşitlilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nin kurulduğunu, bu kapsamda çalışma yürüten alanında uzman öğretim üyelerinin projelerinden sonuçlar almaya başladığı vurgulandı ve şu bilgilere yer verildi: "Daha önce hem sürüngenler hem çekirgeler hem de böğlerle ilgili yeni türler tanımlandı. Akrepler, kuşlar, bitkiler ve mantarlarla ilgili çalışma ve projeler de devam ediyor. Son dönemde Hakkari'de bulunan Orthoptera faunası üzerine çalışma yaptık. Bunlar kaç türdür, nerelerde yayılış göstermektedir, tarım alanlarına zararlarının olup olmadığını inceledik. Yaptığımız araştırma sonucunda 69 tür bulduk ve bunların 24'ü Hakkari için yeni kayıt. Uvarovistia" cinsine ait "zebra" ve "Satunini" türleri ile "Bradyporus latipes" türünün Durankaya beldesi, Bağışlı, Üzümcü, Kırıkdağ, Bay köyleri ve civar köylerde özellikle mayıs, temmuz ayları arasında tarımsal alanlarda ciddi hasara neden olduğunu tespit edildi.  Bu türlerin neden olduğu zararın engellenmesi için mayıs ayından itibaren zirai mücadele yapılması gerekiyor."

Yorumlar