Biyoloji

Gözü poposunda olan deniz solucanı

İskoçya kıyılarında varlığı yeni keşfedilen bir soluan türünün gözlerinin kıçında olması bilim adamlarını şaşırttı.

Gözü poposunda olan deniz solucanı

Bazı insanların kafalarının arkasında gözleri olduğunu iddia edilir. Bu insanlar için sadece bir deyim ama İskoçya kıyılarında keşfedilen yeni deniz solucanı türü için gerçeğin ta kendisi. İskoçya deniz solucanının gözleri poposunun arkasında. 

Popodan gözlü

Avrupa Taksonomi Dergisi'nin (European Journal of Taxonomy) Haziran sayısında varlığı ilk kez açıklanan garip küçük kurtçuk türüne Ampharete Oculicirrata adı verildi. Ampharete Oculicirrata'nın poposunda boncuğa  benzer iki siyah göz ( ya da göze benzer bir organ) yer alıyor.

Live Science dergisinde yer alan bilgilere göre; gözü poposunda olan deniz solucanı İskoçya'nı kuzeyindeki Batı Shetland Raf Deniz Koruma Alanındaki deniz dibi canlılarını araştıran bir ekip tarafından keşfedildi. Biyoçeşitliliğinin henüz keşfedilmemiş bölgede denizin yaklaşık 120 metre derinliğinden toplanan 80'den fazla deniz canlısı arasında bu solucan da yer alıyordu.

Resimde büyütülmüş haliyle gördüğünüz solucanın boyu yaklaşık 5 milimetre. Yani bu garip yaratık bi santimetrenin sadece yarısı kadar. Solucanın ağzının çevresinde yiyecekleri hissetmesine yardımcı olacak saçaklanmış duyargaçlar olduğu görülüyor.

www.kioskla.co


 

Yorumlar