Biyoloji

Gelmiş geçmiş en keskin gözlü hayvan: Shuvuuia

T-rex'in en küçük akrabası olarak 65 milyon yıl önce Moğolistan'da yaşayan,çöl dinozoru Shuvuuia; olağanüstü gece görüşü ve işitme yeteneğine sahipti.

Gelmiş geçmiş en keskin gözlü hayvan: Shuvuuia

Witwatersrand Üniversitesi bilim adamı Profesör Jonah Choiniere liderliğinde yürütülen bilimsel araştırmada; dinozorların ve kuşların görme ve işitme yeteneklerinin nasıl olduğu karşılaştırıldı. Uluslararası araştırmacılar ekibi,  günümüzde yaşayan yaklaşık 100 kuş ile soyu tükenmiş dinozor türlerinin göz boyutları ve iç kulakları hakkında göreceli bilgi toplamak için BT (bilgisayarlı tomografi) taraması yaparak, ayrıntılı teknolojik ölçümler kullandı.

Science Dergisinde yayınlanan "Theropod dinozorlarında görme ve işitme yöntemlerinin evrimi" başlıklı makale ile açıklanan araştırma sonuçlarına göre; yaklaşık tavuk büyüklüğünde olan Shuvuuia adlı uçan dinozorun, dinozorlarda ve günümüz kuşlarında şimdiye kadar ölçülen en büyük göz bebeğine sahip olduğu anlaşıldı.

Olanüstü yeteneklerin 65 milyon önce gelişmiş olması şaşırtıcı bulundu

Makalede imzası bulunan araştırmacılar, Shuvuuia'nın günümüzdeki çöl hayvanlarının birçoğu gibi küçük memelileri ve böcekleri geceleri avladığını düşünüyor. 

Araştırmacılardan Prof. Dr. Jonah Choiniere, “Gece aktivitesi, kazma yeteneği ve uzun arka bacaklar, bugün çöllerde yaşayan hayvanların karakteristik özelliklerindendir. Ancak bunların 65 milyon yıldan daha uzun bir süre önce yaşamış tek bir dinozor türünde bir araya geldiğini görmek şaşırtıcı.  Bugünün kuş türleri, dünyadaki hemen hemen her habitatta yaşıyor, ancak yalnızca bir avuç kuş gecenin karanlığında avlanıyor: Bunların en ünlüsü ise baykuşlar. Uzun zamandır modern kuşların evrimine yol açan teropod dinozorlarının benzer duyusal adaptasyonlara sahip olup olmadığını merak ediyorduk. Ancak onlar Baykuşlardan daha gelişmiş özelliklere sahip avcılar çıktılar" dedi.

Araştırmada imzası bulunan bir diğer bilim adamı olan Oxford Üniversitesi'nden Dr. James Neenan,  "Shuvuuia kafatasını dijital olarak yeniden yapılandırırken, lagena (kulağın spiraL şeklindeki kanalı) boyutuna inanamadım. Profesör Choiniere'yi teyit için için aradım. İkimiz de bunun bir hata olabileceğini düşündük, bu yüzden diğer kulağı da inceledim. Elimizde ne kadar harika bir keşif olduğumuzu ancak o zaman anladık” dedi.

Günümüz peçeli baykuşlardan daha keskin gözlü 

Ardından araştırmacılar, hayvanın görüşünü değerlendirmek için için her türün göz bebeğini çevreleyen bir dizi kemik olan skleral halkaya baktı. Göz bebeği ne kadar geniş açılabilirse, o kadar çok ışık içeri giriyor ve gece görüşü o kadar netleşiyor. Yapılan çalışmanın ardından Shuvuuia’nın mükemmel bir gece görüşüne sahip olduğu görüldü.

Dr. Neenan ,”Shuvuuia, bugünün baykuşlarıyla karşılaştırıldığında hem olağanüstü işitme hem de gece görüşüne sahipti. Hangisinin daha iyi olduğunu söylemek zor, ancak analizimiz Shuvuuia'nın peçeli baykuşlardan biraz daha iyi gece görüşüne sahip olabileceğini gösteriyor gibi görünüyor” dedi.

Shuvuuia nedir?

Shuvuuia varlığı 1998 yılında keşfedilen terepod sınıfından bir uçan dinozor türüdür. Yaklaşık 60 cm (2 feet) boyunda uçan küçük bir dinozor türüdür. Fosilleri Moğolistan'daki Ukhaa Tolgod ve Tögrögiin Shiree kazılarında bulunmuştur.  Shuvuuia deserti yani Çöl kuşu olarak adlandırılmıştır. Shuvuuia  Moğolca "kuş" anlamına gelen "shuvuu" (шувуу) kelimesinden türetilmiştir.

Yaklaşık 65 milyon önce geç Kretase döneminde yaşadığı tahmin edilmektedir.

Shuvuuia en küçük dinozor türleri arasında yer almasına rağmen, bilinen en büyük dinozor türü olan dev boyutlara sahip Tyrannosaurus rex (T-rek) ile akrabadır. Alvarezsauridae dinozor ailesinin bir üyesidir, kısa, güçlü ve parmaklı ön ayaklarını kazımak için kullandığı anlaşılmaktadır.

Shuvuuia küçük ve hafif yapılı bir hayvandı. Bilinen en küçük uçan dinozor türüydü.

mistikalem.com

Yorumlar