Biyoloji

Dünya’nın En Büyük Bitkisi tesadüfen keşfedildi

Avustralya kıyılarında , yaklaşık 200 kilometrekarelik sualtı deniz tabanına yayılan kökeni 4.500 yıllık bir deniz otunun Dünya’nın en büyük bitkisi olduğu keşfedildi.

Dünya’nın En Büyük Bitkisi tesadüfen keşfedildi

Dünya’nın bilinen en büyük bitki örtüsü, Manhattan’ın kabaca üç katı büyüklüğünde olan bir deniz otu tabakası oldu. Araştırma hakkındaki makale Proceedings of the Royal Society B adlı hakemli bilimsel dergide yayımlandı.

Makaleye göre; Bilim insanları, Avustralya kıyılarında 4.500 yıllık bir deniz otu tabakası keşfetti. Bitkinin toplam büyüklüğü 20 bin futbol sahasını buluyor.

Bilim insanları, genetik testler kullanarak Batu Avustralya’daki büyük bir sualtı çayırını incelemeye aldı.

En az 4.500 yıllık tek bir tohumdan yayılan bitki, 200 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Batı Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacı ekip, Perth’in yaklaşık 800 kilometre kuzeyindeki Shark Bay’de gerçekleşen bu keşfe tesadüfen imza attılar.

Araştırmacılar, ilk etapta çalışmaya Avustralya kıyılarında yaygın olarak bulunan türlerin genetik çeşitliliğini anlamak için başlamışlardı.

Dünya’nın En Büyük Bitkisi “Tesadüfen” Keşfedildi

Araştırmacılar, körfez boyunca filizler topladı ve her bir örnekten bir “parmak izi” oluşturabilmek için yaklaşık 18 bin genetik işareti inceledi. Bilim insanları, aslında yalnızca bu geniş çayırın kaç bitkiden oluştuğunu keşfetmek istiyorlardı.

Jane Edgeloe, şaşkınlık yaratan sonucu şu sözlerle aktardı:

“Cevap bizi şaşırttı. Sadece bir tane vardı. Sadece bu kadar. Yalnızca tek bir bitki Shark Bay’de (Köpekbalığı Koyu)  180 kilometreden fazla genişledi ve kendisini Dünya’nın bilinen en büyük bitkisi hâline getirdi.”

Dev deniz otu, körfez boyunca sürekli değişen doğal koşullarda da büyüyebildiği için dayanıklılığıyla dikkat çekti. 

Araştırmacılardan Dr. Elizabeth Sinclair şöyle konuştu:

“(Bitki) gerçekten esnek görünüyor. Çok çeşitli sıcaklıklar ve tuzlu sular ile aşırı yüksek aydınlık koşullarında yaşıyor. Bu durum çoğu bitki için tipik olarak oldukça streslidir.”

Bitki, bazı bölgelerde her yöne göz alabildiğince uzanan devasa ve yoğun çayırlardan oluşuyor. Bitkinin kimi şeritleri bazı noktalarda yalnızca 10 santimetreyken bazı noktalarda ise uzunluğu bir metreyi bulabiliyor.

Deniz Otu 4.500 Yıldır Sayısız Canlıya Ev Sahipliği Yaptı

Deniz otunun yılda yaklaşık 35 santimetre büyüdüğü kaydediliyor. Bitkinin 20 bin futbol sahası boyutuna ulaşmasının en az 4.500 yıl sürdüğü tahmin ediliyor.

Deniz tabanını bir tür çayır gibi kaplayan bitki, kaplumbağalar, yunuslar, yengeçler ve balıklar dahil birçok deniz türüne ev sahipliği yapıyor.

Yorumlar