Biyoloji

Bir seferde 96 yumurta yumurtladı, 83'ünden yavru çıktı

Florida'daki bir Birmanya pitonunun tek seferde 96 yumurta ile kendi türününrekorunu kırdı.

Bir seferde 96 yumurta yumurtladı,  83ünden yavru çıktı

Bir Birmanya pitonu, 96 yumurtası ile süper doğurganlık konusunda türleri arasında yeni bir rekor kırdı. Konuyla ilgili makale, Reptiles and Amphibians dergisinde yayınlandı.

Yeni piton anneyi takip etmekten ve izlemekten sorumlu ABD Jeolojik Araştırma ekibinden Amy Yackel Adams, New Scientist ile yaptığı görüşmede “Bildiğimiz kadarıyla, bu, serbest dolaşan bir Birmanya pitonu için şimdiye kadar belgelenmiş en büyük kuluçka boyutudur” dedi ve bu türün daha tipik olarak, bu sayının yaklaşık yarısı kadar yumurtladığını açıkladı.

Piton, ilk olarak 23 Mayıs 2022 tarihinde alışılmadık derecede büyük bir yumurta kümesi gibi görünen bir kümeyi bırakmasının ardından ekibin dikkatini çekti. Ancak pitonların yavrularını kuluçkaya yatırma biçimleri nedeniyle, yumurtaların gerçek sayısını ancak yumurtalar çatlamaya yaklaşana kadar elde edebildiler.

Yackel Adams, “Yumurtaların etrafına sıkıca sarılırlar ve yumurtaları belirli bir sıcaklıkta tutmak amacıyla ısı üretmek için titrerler” dedi ve ekledi: “Sonra yumurtalar çatlamaya yaklaştığında uzaklaşırlar.”

Ekip, 96 yumurtadan 83'ünün doğumla sonuçlandığını ve geri kalan 13'ünün cansız göründüğünü bildirdi. Bu cansız yumurtalardan bazıları, kardeşlerine kıyasla daha küçük ve şekilsizdi. Yavruların çıktığı yumurtaların uzunluğu ortalama 7,7 santimetreyken, cansız olanlar ise 5,5 santimetreye kadar iniyordu.

Bu piton Florida’da, Everglades'in sınırındaki Great Cypress National Preserve’de (Büyük Servi Ulusal Koruma Alanı) yaşıyor. 5 metre uzunluğundaki piton, bölgede şimdiye kadar kaydedilen en büyük piton olmasa da, bu boya oldukça yaklaşıyor. 

Ancak adlarından da anlaşılacağı gibi Birmanya pitonları bu bölgede doğal olarak bulunmuyorlar. Teknik olarak istilacı bir tür olarak sınıflandırılıyorlar, ancak 1970'lerden beri nüfusları istikrarlı bir şekilde artıyor ve bir zamanlar Güneydoğu Asya'dan ithal edilen birkaç kaçak evcil hayvan olan grup, artık beş haneli bir nüfusla serbest gezinen ve özgürce üreyen tehlikeli bir tür olarak öne çıkıyor.

Zehirli olmadıkları ve çoğunlukla insanlardan kaçındıkları için insanlar için bir tehdit olarak görülmeseler de, Birmanya pitonlarının çoğalması yine de bölgede bir zamanlar yaygın olan türleri yok etti. Yackel Adams’ın söylediğine göre, artık Everglades Milli Parkı’nda bataklık tavşanı veya rakun bulmak pek kolay değil.

Yorumlar