Bilim

Beşinci okyanus: Güney Okyanusu

Güney Okyanusu'nun bilinen 4 okyanustan ayrı değerlendirilmesinin nedeni, su özelliklerinin farklı olması ve kendine has ekolojik yaşam tarzı barındırması.

Beşinci okyanus: Güney Okyanusu

Hint Okyanusu, Pasifik Okyanusu, Atlantik Okyanusu ve Arktik Okyanusu. Dünyanın sahip olduğu dört okyanusun adını daha ilk okulda coğrafya dersinde öğreniyordu insanları. 

Ancak National Geographic dergisi, yeni bir okyanusumuzun olduğunu ve kendine özgü bir ada sahip olması gerektiğini savunuyor..

Güney Okyanusu olarak adlandırılan su kütlesinin ayrı bir okyanus olarak değerlendirilmesinin nedeni, su özelliklerinin farklı olması ve kendine özgü bir ekolojik sınıflandırma içine giriyor olması. Güney Okyanusu, sularını kuzeydeki benzerlerinden ayıran inanılmaz derecede hızlı hareket eden bir akıntıyla çevrili. Antarktika Çevresel Akımı olarak bilinen akıntı, Antarktika çevresinde batıdan doğuya doğru hareket ediyor. Sınırlarının içinde , sular daha az tuzlu ve oldukça soğuk, bu da sıcak suları uzaklaştırıp Antarktika'nın doğru sıcaklıkta kalmasına yardımcı oluyor.

Okul çocuklarına öğrenilmesi gereken yeni bir isim vermenin yanı sıra, yeni Güney Okyanusu iklim değişikliğine karşı mücadele için de önemli. Bilim insanları suları ve iklim değişikliğinin Antarktika ve çevresi üzerindeki etkisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın hayati önem taşıdığını söylüyor. Uzun lafın kısası artık Dünya'da kaç okyanus vardır sorusunun yanıtı dört değil, beş.

Yorumlar