Turizm

Bocchi Antik Roma Hamamlarını gezdirdi

Bocchi ile İyonya Hamamları’na yolculuk yapıldı

Bocchi Antik Roma Hamamlarını gezdirdi

Banyo Ürünleri markası Bocchi’nin, Anadolu topraklarında suyun izini takip ettiği Her Dem Banyo” projesinin 3. destinasyonu Gediz, Küçük Menderes ve Büyük Menderes havzalarını kapsayan İyonya bölgesine gerçekleştirildi. Anadolu’da Roma kentleri ve hamamlarının en çok sayıda olduğu İyonya Bölgesi; hamamları, antik kentleri, dönemin mimarisi, ekonomisi, tasarım & sanat anlayışı ve gastronomik değerleri ile keşfedildi.

İyonya Hamamları turu Metropolis Antik Kentinden başladı

Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarına kazandırdığı kadim hamam kültürünü keşfetmek ve tanıtmak amacıyla tasarlanan Bocchi’nin Her Dem Banyo projesi kapsamında, profesyonel rehber, yemek tarihçisi ve sommelier Murat Yankı rehberliğinde gerçekleştirilen İyonya Hamamları rotasının başlangıç noktası, ana tanrıça kenti Metropolis oldu. Antik dönemdeki adı Kaistros olan, Küçük Menderes Irmağı kıyısında kurulmuş Roma dönemi kenti hamamı, adeta yeni terkedilmiş hissini verecek kadar iyi korunmuş olup, dönemin hamam kültürünü yaşatarak ziyaretçileri büyüledi.

Rotanın devamında ise Selçuk’taki bir diğer önemli hamam yapısı olan, Ayasuluk Kalesi ile St. John Kilisesi’nin bulunduğu tepenin yamacındaki İsa Bey Camii Hamam Kompleksi oldu. Thales’in, Anaximandros’un ve Anaximenes’in anayurdu, bilimin doğduğu Milet Antik Kenti ile devam eden gezinin ikinci gününde ise Marcus Aurelius’un eşi adına yaptırdığı, Anadolu’nun bir kadına adanan yegâne hamamı olan Faustina Hamamı ziyaret edildi.

Roma hamamlarının sosyalleşmeye ve etkileşime açıktı

Roma kültüründe ‘therma’, Türk kültüründe ise ‘hamam’ olarak anılan merkezler sadece bir yıkanma yeri değil; daha ötesi sağlık, sosyal ve kültürel etkinliklerin yaşandığı merkezler olup su ile temas, kişisel bir yenilenme ve arınma ritüeliydi. Roma hamamlarının uzun vakit geçirmeye, sosyalleşmeye ve etkileşime açık olan dünyası ise dönemin sosyal, ekonomik, politik ve kültürel koşullarını ortaya koyan ipuçlarını da bünyesinde saklıyor.

Dönemin eşsiz mimari eğilimleri, ısıtma-soğutma alanında hızla gelişen teknoloji ve hamam komplekslerinin içerisinde yer alan konferans salonları, kütüphane gezinme alanları ve daha birçok sosyal öğe, hamamların kültür merkezleri olarak ele alınmasını sağlıyordu.

Türk ve İtalyan tasarımcıların ve mühendislerin üretimleri ile Amerika ve Orta Avrupa’daki varlığını her geçen gün güçlendirdiğini belirten Bocchi yetkilileri Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarına kattığı değerlerle ortaya çıkan ortak kültürün temsili niteliğinde, bu rüzgarı, Uzakdoğu ve Afrika’ya da taşımak istediklerini belirtiyorlar.

Şadi Burat: Kültürel mirasımız olan hamamlara hakettiği ilgiyi gösterme istedik

Sektördeki 45 yıllık deneyimi ile seramik sahasının iddialı firmaları arasına giren Bocchi’nin Kurucu Ortağı Şadi Burat, “Her Dem Banyo” projesi hakkında “68 yıllık deneyime sahip İtalyan banyo markası olarak bu projeyi gerçekleştirmemizin en önemli sebebi suyun dokunduğu ve hayat verdiği her yerde olmamızdır. Türk ve İtalyan kültürlerinin çok önemli bir kesişim noktası ve aynı zamanda kültürel mirasımız olan hamamlara hakettiği ilgiyi göstermek; izlerini Anadolu’dan başlayarak dünyadaki keşfine önderlik etmek istedik. Bu projeyle Roma ve Türk Hamam geleneklerinin yaşatılarak tarih sayfalarından silinmesini önlemek, kültürel mirasımıza sahip çıkmak ve en önemlisi ülke turizmine yaptığı katkıyı arttırmak en önemli amacımızdırdedi.

Mühendislik harikası Hamamlar Bocchi'ye ilham veriyor

Bocchi, Roma Uygarlığı’nın Anadolu topraklarında dünden bugüne süren etkisini referans alarak, 21.yy Türkiye’sinde yüksek teknolojiyiilk kez kullandığı ürünleri ile uzun yıllar sürecek dayanıklılığa garanti veriyor.

Dönemin mühendislik harikaları olarak keşfedilmeyi bekleyen bu hamamlar, günümüzde de inovasyona yaptığı yatırımlar ile dikkat çeken Bocchi’ye üretim anlayışında ilham veriyor. İleri teknolojiyle geliştirdiği ürün yelpazesini her geçen gün biraz daha genişleten Bocchi, Gebze’de konumlanan fabrikalarında 600 kişilik kadrosu ile yıllık 1.000,000 adet üretim kapasitesine sahip olduğunu açıkladı.

Türkiye, İtalya, Amerika, İngiltere ve Rusya ofisleri aracılığıyla dünya genelinde geniş bir kullanıcı ağına hitap eden firma, Seramik Sağlık Gereçleri kategorisinde 2017 yılı Türkiye ihracat ikincisi, Amerika’ya ihracatta ise kategoride birinci olma başarısı göstererek, satışlarının %87’sini gerçekleştirdiği yurt dışı pazarlarında dikkat çekiyor.

Ünlü seramik firması, suya, dönemin tarihi ile temas ederek Anadolu’daki hamamları keşfetmeye devam edeceğini belirtiyor.

Yorumlar