Turizm

2020 yılında Türkiye'ye 3 milyon Çinli turist bekleniyor

Çinli turistlerin, beş yıldızlı otellerde vakit geçiren turistler değil. Çinlilerin butik otellerde kalıp, şehirlerde gezip, alışveriş yapan, yemek yiyen turistler ...

2020 yılında Türkiyeye 3 milyon Çinli turist bekleniyor

Türkiye-Çin Halk Cumhuriyeti İşadamları Dostluk ve Dayanışma Derneği (TÜÇİAD) Başkanı Kemal Koçak, 2020'de Türkiye'ye gelen Çinli turist sayısının 3 milyonu geçeceğini düşündüklerini belirtti.

TÜÇİAD Başkanı Koçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2018'in Çin'de "Türkiye Turizm Yılı" ilan edildiğini anımsatarak Çin'de 1,5 milyar kişinin yaşadığını ve bunun aşağı yukarı 200 milyonunun dünyayı gezdiğini vurguladı.

Çin'de "Türkiye Turizm Yılı" ilan edilmesinin, bu ülkeden Türkiye'ye gelen turist sayısını artırmak için büyük bir fırsat olduğunun altını çizen Koçak, "2018'de 550 bin civarında, 2020 yılında 3 milyon civarında Çinli turistin Türkiye'ye geleceğini düşünüyoruz hatta daha ileriki yıllarda 5-6 milyona ulaşacağını umuyoruz. Şartlar böyle devam ederse bu rakamları yakalayacağız." dedi.

Koçak, Çinli turistlerin, beş yıldızlı otellerde vakit geçiren turistler olmadığını dile getirerek Çinlilerin butik otellerde kalıp, şehirlerde gezip, alışveriş yapan, yemek yiyen turistler olduğunu ifade etti.

Koçak, Uzak Doğu'dan gelen turistler için turizm tesislerinde Çince bilen personele ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Çincenin orta dereceli okullarda seçmeli ders olarak okutulması için Milli Eğitim Bakanlığı ile temasta olduklarını anlatan Koçak, Antalya İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak Çince kursları açtıklarını belirtti.

- Ticaret dengesinin sağlanmasında turizm kullanılabilir

Derneklerinin 15 yıl önce Çin'de görev yapan Türkiye'nin ticaret başmüşavirleri tarafından kurulduğunu dile getiren Koçak, amaçlarının Çin ile Türkiye arasındaki ilişkileri daha sağlıklı bir hale getirmek olduğunu vurguladı.

Koçak, şu anda Çin ile ekonomik ilişkilerde dengesizlik olduğunu, yüzde 5 mal satarken, yüzde 95 mal ithal edildiğini, bu dengenin sağlanması için turizmin kullanılabileceğini söyledi.

Çin ile her türlü ilişkiyi iki ülkenin çıkarları doğrultusunda geliştirmeye çalıştıklarını vurgulayan Koçak, sadece turist değil, Çinli yatırımcıları da Türkiye'ye çekmeye çalıştıklarını sözlerine ekledi.

Yorumlar