Moda

Yeni giysileri ilk kez giymeden önce neden yıkamalı?

Uzmanlar, giysileri ilk kez giymeden önce yıkamanızı tavsiye ediyor .

Yeni giysileri ilk kez giymeden önce neden yıkamalı?

Giysiler genellikle kimyasallarla işlenir, böylece gömlekler, pantolonlar, bluzlar ve benzerleri belirli özelliklerini korur. Üreticiler, diğer şeylerin yanı sıra, giysilerin dayanıklılığını ve görünümünü garanti eder. Giysiler yurtdışında üretiliyorsa, örneğin küf oluşumunu önlemek için nakliyeden önce de kimyasallarla işlemden geçirilmelidir.

Giysiler satılmadan önce de birçok müşteri tarafından denenmektedir.

Bu nedenle uzmanlar, giysileri ilk kez giymeden önce yıkamanızı tavsiye ediyor .

Giyerken terlerseniz, ter giysilerden cilde bulaşabilen ve kızarıklıklara veya en kötü durumda alerjik şoka neden olabilen kirletici kalıntılar bırakır. Kullanılan kimyasalların çoğu sağlığa zararlıdır ve cilt tahrişine ek olarak kanser de dahil olmak üzere hastalıklara neden olabilir .

Yeni parçalarınızı nereden satın aldığınızdan bağımsız olarak, sizin olmadan önce genellikle çok sayıda el tarafından dokunulduğunu düşünün. Giysilerin üzerinde onların mikropları bulunur ve giysiler üzerinden size bulaşır. Bu nedenle yalnızca giysiyi giymeden önce yıkamak mantıklıdır.

Byrdie.com‘da bulunan bilgilere göre bu özellikle eski ve ikinci el giysiler için geçerlidir. Bir zamanlar giymek için sabırsızlandığınız muhteşem vintage bir kıyafet başkasına aitti ve onu kullanmadan önce kuru temizlemeye vermeniz gerekir. Çoğu vintage mağazası , giysileri satmadan önce yıkar, ancak dolabınıza girmesine izin vermeden önce sizin de temizletmeniz gerekir.

Giysiyi yıkamada giymek konusunda endişeli misiniz? Elde nazikçe yıkayın veya kuru temizleyicinize hassas bir yıkama yaptırın.

Alerjik kontakt dermatit, cildinizle temas eden bir alerjene karşı bağışıklık sistemi ile ilgili bir reaksiyondur. Gecikmiş bir reaksiyona neden olur: maruziyetten birkaç gün sonra ortaya çıkan ve ardından haftalarca sürebilen bir döküntü. Case Western Reserve Üniversitesi’nde dermatoloji profesörü ve Üniversite Hastaneleri Cleveland Tıp Merkezi’nde dermatit programı direktörü Dr. Susan Nedorost, “Giysilerden alerjik kontakt dermatit gördüğümüzde, bu genellikle dispers boyalardan kaynaklanır” diyor. Nedoros, dispers boyaların öncelikle polyester ve naylon gibi sentetik giyim malzemelerinde kullanıldığını söylüyor. Yepyeni, yıkanmamış bir giyside daha yüksek seviyelerde bulunabilirler.

Nedoros, terleme ve sürtünmenin dispers boyanın giysilerden sızmasına neden olabileceğini söylüyor. Sentetik egzersiz aletleri (günümüzde çok popüler olan parlak, esnek, su tutmayan malzemeler) insanları alerjik kontakt dermatit için tedavi ettiğinde genellikle suçludur. “Bir hasta gelir ve ensesinde ve koltuk altlarında kızarıklık varsa, ilk sorduğum soru egzersiz yaparken ne giydiğidir” diyor.

Dağınık boya alerjilerinin genel halk arasında ne kadar yaygın olduğu açık değildir. Ancak kötü tepkime riskinizi sınırlamanın bir yolu var: “Yeni giysiler yıkayarak fazladan boyayı biraz çıkarabilir ve böylece daha az maruz kalabilirsiniz” diyor Nedoros.

Byrdie.com / Chip.de / formsante.com.tr

Yorumlar