Ekonomi

Yerliler ve yabancılar ev almak için yarıştı

Yılın 9 ayında 2016'nın aynı dönemine göre konut satışları yüzde 10,14 artışla 1 milyon 30 bin 728, yabancılara yapılan satışlar yüzde 15,37 yükselişle 15 bin 241'e ulaştı.

Yerliler ve yabancılar ev almak için yarıştı

Eylülde yerli ve yabancılara yapılan konut satışları zirve yaparken, 9 ayda 1 milyon satış sınırı geçildi. Yıl sonu için 1,5 milyonluk toplam satış ve yabancıya 20 bin konut satışı hedefinde önemli eşik aşıldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan konut satış istatistiklerine göre, ülke genelinde eylülde satılan konut sayısı, bir önceki aya göre yüzde 16,72 arttı. Bu sayı geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 28,8 artışla 140 bin 298 oldu.

Yabancılara yapılan konut satışları da geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 75,24 artarak 2 bin 236'ya yükseldi.

Yılın 9 ayında 2016'nın aynı dönemine göre konut satışları yüzde 10,14 artışla 1 milyon 30 bin 728, yabancılara yapılan satışlar yüzde 15,37 yükselişle 15 bin 241'e ulaştı.

Eylülde yaşanan yüksek artışı sevindirici bulan sektör temsilcileri, bu rakamlar sayesinde yıl sonu için hedeflenen 1,5 milyonluk toplam ve 20 binlik yabancıya konut satışı hedefine ulaşılacağını kaydetti.

- "Eylülde önemli bir sıçrama yaşandı"

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, AA muhabirlerine yaptığı açıklamada, yılın en durgun döneminde bile artış trendini bozmayan konut satışlarının eylül ayında reel bir sıçrama gösterdiğini söyledi.

Konut satışlarının yaz tatilinin son dönemlerinde, temmuz ve ağustos aylarında bile yükseliş ivmesini devam ettirdiğini dile getiren Durbakayım, "Eylül ayı ise yeni lansmanlar ile bir yıl ertelemeli ve yüzde 0,70-0,80 bandında faiz oranı sunan kampanyaların etkisiyle büyük bir sıçrama gösterdi. Sonuç olarak üçüncü çeyrek sonunda bir milyon sınırı geçildi ve önümüzde dolu dolu üç ay daha var. Kampanyaların ve yeni lansmanların devam edeceği, konut faiz oranlarındaki düşüş beklentisi ile yıl sonunu 1,5 milyon adetlik satışla kapatabiliriz." dedi.

Durbakayım, 15 bin sınırını geçen yabancıya satış rakamının da yılsonunda 20 bin seviyesine çıkmasını beklediklerini kaydederek, mütekabiliyet yasasına bağlı olarak yabancı satışlarda uygulanan vergi muafiyeti ve oturma izninin bu satışlarda önemli bir rol oynadığını vurguladı.

- "Konut almanın tam zamanı"

Konut Geliştiricileri ve Yatırımcıları Derneği (KONUTDER) ve Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, hükümetin vergi teşviklerinin karşılık bulduğunu ve satışları rekor seviyelere getirdiğini söyledi.

Yabancıya konut satışlarının da düzenli bir biçimde arttığını dile getiren Elmas, yılın son 3 ayında da yabancıya satışın artarak süreceğini vurguladı.

Elmas, "Son olarak geçtiğimiz günlerde açıklanan üçüncü çeyrek bina inşaatı maliyet endeksine göre bir önceki çeyrek ile kıyaslandığında yüzde 4,8, bir önceki yılın aynı çeyreğine göre ise yüzde 22,1 artışın olduğunu görüyoruz. Aynı şekilde üçüncü çeyrek işçilik endeksinde yüzde 2, malzeme endeksinde ise yüzde 5,6 seviyesinde bir artışın olduğunu görüyoruz. Tüm bu maliyet artışlarına rağmen biz konut üreticileri olarak konut fiyatlarına artış yansıtmadık. Konut alıcıları için konut ediniminde en doğru zaman olduğunu söyleyebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

- "Ekim daha güzel olacak"

Makro İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ercan Uyan ise eylül rakamlarının kendileri için sürpriz olmadığını belirterek, henüz rakamları açıklanmasa da ekim ayının çok daha iyi geçtiğini söyledi.

Yaklaşık 1,5 yıldır yatay seyreden konut fiyatlarının satışlarda önemli etkisinin bulunduğunu dile getiren Uyan, inşaat maliyetlerinde ciddi bir artış yaşandığını, konutta fiyat yükselişi beklentisinin olduğunu anlattı.

Uyan, "Kurdan ve enflasyondan dolayı inşaat maliyetlerinde çok ciddi artış gerçekleşti. Bu artış halen fiyatlara yansımış değil ama kaçınılmaz olarak gayrimenkul fiyatları artacak. Nitelikli yatırımcılar bu gerçeği görerek zamdan önce yatırımlarını yapıyor. Özellikle ekim ayında bu alımları ciddi oranda hissettik ve hissetmeye devam ediyoruz." dedi.

  1. “Yıl sonuna kadar artış sürecek”

Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve Üst Yöneticisi (CEO) Özen Kuzu ise gelişmelerin ülke adına oldukça sevindirici olduğunu belirterek, "Rakamlardan da görüyoruz ki emlak sektörü ülke ekonomimiz için güvenli bir limandır. Yüzde 28,8'lik artış gayrimenkul sektörünün ne kadar güvenli bir yatırım aracı olduğunun kanıtıdır. Konut satış rakamları ülkemize duyulan güven açısından oldukça önemlidir. Yıl sonuna kadar artış sürecek." dedi.

- "Sektörümüz, en güvenilir ve kazançlı yatırım aracı olmaya devam ediyor"

Demir İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Hamit Demir de söz konusu artışın, Türkiye ekonomisinin dış politikada yaşanan siyasi gerilimlere aldırış etmeden yükselişini sürdürdüğünün bir göstergesini olduğunu ifade etti.

Gayrimenkul ve inşaat sektörünün temsilcileri olarak içerisinde bulundukları kampanya döneminde üzerlerine düşen vazifeyi yaparak ekonominin var olan canlılığını zirveye taşıma yönünde ilerlediklerini dile getiren Demir, şunları kaydetti:

"Bugün açıklanan bu tablo, bu yöndeki başarımızın bir kanıtını oluşturuyor. Sektörümüz, en güvenilir ve kazançlı yatırım aracı olmaya devam ediyor. Rakamlar, sektörümüzün yılın 9 ayında hükümetimizin verdiği desteklerle birlikte sürekli büyüdüğünün çok açık göstergesi. Faiz oranlarındaki yüksekliğe rağmen, yabancı yatırımcılara vatandaşlık hakkı verilmesiyle birlikte hızla artan kampanyalar da sektörümüzde domino etkisi yarattı.

Sektörümüzün artan yatırımlarıyla birlikte, ulusal ve uluslararası arenada yapılan etkinlik ve fuarların da katkısıyla Türkiye gayrimenkul ve inşaattaki üstün gücünü tüm dünyaya kanıtlamaya başladı. Türkiye genelinde ilk defa satılan konut sayısının bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 37,4 artarak 70 bini aşmasını büyük bir sevinçle karşılıyoruz. İçerisinde bulunduğumuz kampanya döneminin etkisiyle bu yöndeki yükselişin önümüzdeki yılı da içerisine alarak devam edeceğini düşünüyoruz"

- "Yükseliş devam edecek"

Özyurtlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt ise bu artışı beklediklerini kaydederek, "Taksitlerin 2019 yılına ertelenmesini esas alan ve eylül ayı itibariyle başlatılan 'konutta üçüncü seferberlik kampanyası'nın da etkisiyle satışların önümüzdeki dönemde daha fazla artış göstereceğini öngörüyoruz." dedi.

Konutun her zaman daha fazla getirisi olan güvenli bir liman olduğunu dile getiren Özyurt, bunu bilenlerin konutun güvenli liman olduğu bilinciyle yatırımını sürdürdüğünü, bu nedenle ivmenin gelecek aylarda da büyüyerek devam edeceğini aktardı.

Cihan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yavuz Pala da özellikle büyük şehirlerde konut sektörünün canlılığını koruduğunu, yatırımların hız kesmediğinin istatistiksel verilerde de görüldüğünü kaydederek, "Ekim ve kasımda da konut satışları artacak. En güvenilir ve ciddi prim getirisine sahip olan gayrimenkul, yine en iyi yatırım aracı olacak." ifadelerini kullandı.

İnsay Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İhsan Çulhalık ise konut sektörüne desteğin devam etmesiyle yerli ve yabancıların ilgisinin artarak süreceğini söyledi.

216 Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Bilent Dündar da eylülde büyük bir sıçrama yaşandığını kaydederek, "Demir ve çimento gibi inşaat maliyetlerini etkileyen fiyat artışları konut fiyatlarına zam olarak yansıyacaktır. O nedenle konut almak isteyenlere bir an önce harekete geçmelerini öneririm. Konut alacaklar bu dönemi kaçırmamalı." ifadelerini kullandı.

- "Sektör, 2018'e hızlı bir giriş yapılacak"

Bahaş Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Abdüssamet Bahadır ise çok sayıda sektöre mal ve hizmet talebi oluşturan inşaat sektörünün büyümesini sürdürdüğünü kaydederek, "Rakamlar çok sevindirici. Ülkemizde istikrarın sürmesi ve inşaat sektörünün de devlet tarafından desteklenmeye devam etmesi; gayrimenkul sektörünün de canlılığını uzun süre devam ettirmesini sağlayacaktır." dedi.

Yapıen İnşaat Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Celal Koçer da rakamların 2018'e hızlı bir giriş yapılacağını gösterdiğini belirterek, "Bu hayal değil. Satışlardaki hareketliğe paralel olarak imzamızı taşıyan yatırımlarımızla sektörümüze tüm gücümüzü ortaya koyan bir yaklaşım sunuyoruz." diye konuştu.

Kar Group Yönetim Kurulu Üyesi Şenol Üçüncü ise okulların açılması ve tatil döneminin sona ermesiyle hareketlenen piyasaların konut sektörüne de canlılık getirdiğini belirterek, inşaat sektörünün gelişmesi ve konut satışlarının artmasıyla Türk ekonomisinin de büyüdüğünü bildirdi.

- "Yerli ve yabancı sektöre güveniyor"

Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı da sadece eylülde 70 bin 19 konutun ilk defa satıldığına işaret ederek, "Bu veriler ev sahibi olmak isteyenlerin yeni projelere olan ilgisini bir kez daha göstermiştir." diye konuştu.

Özellikle iç piyasada konut alıcısının ekonomiye ve sektöre güvendiğini dile getiren Kabadayı, yabancıya satışlarda da olumlu tablo görüldüğünü söyledi.

Kabadayı, "Gerek iç piyasada yatırımcı ve oturumcu olarak belirttiğimiz kesim gerekse yabancıların gayrimenkul sektörüne olan talebi artarak devam ediyor. Hep söylediğimiz gibi bu yılı da rekor satışla kapatacağımıza olan inancımız tam." ifadelerini kullandı.

Yorumlar