Ekonomi

TÜBİTAK, 415 firmaya BİGG desteği verecek

ANKARA (AA) - MEHTAP YILMAZ - Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı ile genç ve yenilikçi girişimci...

 TÜBİTAK, 415 firmaya BİGG desteği verecek

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Arif Ergin, Bireysel Genç Girişim (BİGG) Programı ile genç ve yenilikçi girişimci adaylarının hayallerini gerçekleştirmeye devam ettiklerini belirterek, "2017 yılı çağrısının 1. döneminde kurulan 195 firmaya, 2. dönemde desteklenmesi uygun bulunan 220 girişimcinin kuracağı firmaların eklenmesiyle, toplamda 415 firma Bireysel Genç Girişim Programı ile kurulmuş olacak." dedi.

Ergin, AA muhabirine, TÜBİTAK'ın BİGG Programına ilişkin açıklamalarda bulundu.

TÜBİTAK'ın 2012 yılından itibaren yürütülen "Girişimcilik Aşamalı Destek Programı"nın, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca yürütülen "Teknogirişim Sermayesi Desteği Programı" ile birleştirildiğini hatırlatan Ergin, 2 programın 2017 çağrı dönemi itibarıyla "Bireysel Genç Girişim Programı" adı ve yenilenmiş içeriğiyle uygulamaya alındığını söyledi.

Ergin, Bireysel Genç Girişim Programı çerçevesinde bugüne kadar desteklenen 752 girişimcinin, şirketlerini kurarak iş fikirlerini hayata geçirdiklerini bildirdi. Programın 1. aşamasında 20 uygulayıcı kuruluşun girişimcilere eğitim, mentorlük, kuluçka, iş birliği ağlarının kullanımı ve müşteri doğrulama desteklerini içerecek şekilde hızlandırıcı hizmeti sağladığını belirten Ergin, böylece TÜBİTAK'ın, uygulayıcı kuruluşları da desteklediğine işaret etti. Ergin, Bireysel Genç Girişim Programı'nın 2. aşamasında girişimcilerin firmalarını kurmaları sonrasında, 150 bin lira sermaye desteği sağlandığını ve her girişimciye iş rehberi atandığını anlattı.

- "415 firmaya 61,1 milyon lira destek"

Bireysel Genç Girişim Programı ile genç ve yenilikçi girişimci adaylarının hayallerini gerçekleştirmeye devam ettiklerini dile getiren Ergin, "2017 yılı çağrısının 1. döneminde kurulan 195 firmaya, 2. dönemde desteklenmesi uygun bulunan 220 girişimcinin kuracağı firmaların eklenmesiyle, toplamda 415 firma Bireysel Genç Girişim Programı ile kurulmuş olacak. Söz konusu 415 firmaya, toplam 61 milyon 127 bin liralık bütçe tahsis edilecek." diye konuştu.

- 426 girişimciye teknogirişim sermayesi desteği

Ergin, Bireysel Genç Girişim Programı 2017 yılı çağrısı 1. ve 2. döneminde, 20 uygulayıcı kuruluş aracılığıyla 6 bin 635 girişimci iş fikri başvurusu yapıldığının altını çizerek, 2 bin 733 girişimcinin 1. aşama desteği almaya uygun görüldüğünü, bunlar arasından 723 girişimcinin 2. aşamaya başvurusunun onayladığını ve değerlendirmeler sonucunda toplamda 426 girişimcinin teknogirişim sermayesi desteği almasının uygun bulunduğunu bildirdi.

Bireysel Genç Girişim Programı 2017 yılı 2. çağrısı sonucunda, panel değerlendirmesine katılan 394 girişimciden 220'sinin desteklenmeye hak kazandığını vurgulayan Ergin, desteklenmeye hak kazananların başarı oranının yüzde 56 olduğunu belirtti.

Yorumlar