Ekonomi

Safran Çukurova'da toprakla buluştu

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda sektörü gibi birçok alanda kullanıldığı için "mucize bitki" olarak adlandırılan ve Karabük'ün Safranbolu ilçesiyle özdeşleşen safranın Çukurova'nın bereketli topraklarında da yetiştirilmesi için çalışmalar yapılıyor.

Safran Çukurovada toprakla buluştu

Osmaniye'de hayata geçirilen "Kadın eliyle safran yetiştiriciliği" projesi kapsamında, 3 kadın çiftçinin 500'er metrekarelik alanda deneme amaçlı diktiği ürünlerin yaygınlaşarak önemli bir gelir sağlanması hedefleniyor.

Osmaniye Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce hazırlanan bakanlık ödüllü proje kapsamında kadın çiftçilerin deneme amaçlı yetiştirdiği safranın hasadı sürüyor.

Kilogramı 25-30 bin liradan alıcı bulan safranın üretiminin yaygınlaştırılarak Çukurova için önemli bir gelir kaynağı olması planlanıyor.

İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, AA muhabirine yaptığı açıklamada, proje çerçevesinde Hasanbeyli ve Bahçe ilçelerinde 14 kadın çiftçiye "değerli baharatlar" adı altında eğitimler verildiğini, seçilen 3 kadın çiftçinin ise deneme amaçlı 500'er metrekare alana safran ekimi gerçekleştirdiğini söyledi.

Projenin 30 bin lira ödenekle başlatıldığını belirten Sağlam, "Deneme amaçlı safranlarımızı ağustos ayı itibarıyla ektik. Ekim sonu kasım ayı başı itibarıyla çiçekleri hasat etmeye başladık. İlk sonuçlar oldukça iyi. Asıl amacımız, yüksek kesimlere tarımsal yenilik olarak neler yapılabileceğiyle ilgili bir çalışma. Asıl sonuçları 3 yıl içinde alacağız. Şimdilik iyi gittiğini görüyoruz. Üreticilerimiz de memnun. Bu iyi sonuçların devam edeceğini umuyoruz." diye konuştu.

- "Çiçekleri sevdiğim için ektim"

Proje kapsamında evinin arkasındaki 500 metrekarelik bahçesine safran eken ve bakanlıkça ödüle layık görülen Meryem Pınar ise eşinin Tarım Kredi Kooperatifinden tohum alırken bu projeyi duyduğunu ve ismini yazdırdığını söyledi.

Bu sayede proje ile tanışma şansı bulduğunu dile getiren Pınar, "Projeyi kabul ettiğim için de çok memnunum. İlk etapta fazla bir beklentim yok. Benim için uğraş oldu. Çiçekleri sevdiğim için ekmeyi kabul ettim. Bundan sonra da ekmeye devam edeceğim. Kadın üreticilere bu projeyi öneriyorum. Ekmek isteyenler gelip bakıyor ve hayran kalıyor." ifadesini kullandı.

Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen safran, dünyanın en pahalı baharatları arasında yer alıyor. Kozmetik, gıda, ilaç endüstrisi gibi sektörlerde kullanılan ve 30 santimetreye kadar uzayabilen bitkinin mor renkli, güzel kokulu çiçekleri ekim ayı sonu ve kasım ayı başlarına kadar toplanıyor.

Yorumlar