Ekonomi

Karadeniz Bölgesi'nde marka olma fırsatları

Valparaiso Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Pınar, Karadeniz'in dünyaca ünlü ve marka haline getirilebilecek ürünlerinin "fındık" ile "çay" olduğunu belirterek, bu konuda çalışmaların artırılması gerektiğini söyledi.

Karadeniz Bölgesinde marka olma fırsatları

TÜBİTAK'ın desteklediği ve Karadeniz Teknik Üniversitesi İletişim Fakültesi'nin organize ettiği program kapsamında Trabzon'a gelen ABD'nin Indiana eyaletinde bulunan Valparaiso Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Musa Pınar, Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) salonunda "Günümüzde Pazarlamanın ve Markanın Önemi" konulu konferans verdi.

Pınar, günümüzde pazarlama ve pazarlama felsefesi, müşteri memnuniyeti ve müşterinin hayat boyu değeri, müşteri memnuniyeti ve şikayeti, markanın tanımı ve önemi, marka yaratmak, marka kimliği ve marka sözü, pazarlamada ve markada personelin önemi, hizmet markası gibi konularda katılımcılara geniş kapsamlı bilgiler vererek, sorularını da yanıtladı.

Pınar, Trabzon ve Karadeniz Bölgesi'nde marka olma fırsatlarının da bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Burada fındık ve çay çok önemli iki üründür. Eğer dünyada üretilen çikolata ve benzeri ürünlerde fındık kullanılanların üzerine 'Türk fındığıyla üretilmiştir' türü ibareler yazdırılabilir Türk fındığı da dünyada bir marka olur. Ülkeler bu tür ürünlerinin marka konumuna gelmesi için birçok çalışma yapıyor. Aynı şekilde çay da dünyada Türkiye'nin marka olabilecek bir ürünü. Trabzon'da ve bölgede çayla fındığın yanı sıra yayla turizmi, tarihi eserler ve tarih turizmi de marka yaratılabilecek konuların başında geliyor."

TTSO Başkanı Suat Hacısalihoğlu, markanın önemine değinerek, "Günümüzde bir icadın, bir ürünün katma değere dönüşmesi için mutlaka patentinin alınması ve marka oluşturulması gerekiyor. Markanın bir ayağı da etkin pazarlama çalışmasıdır. Patent konusuna özellikle önem veriyoruz ve patent sayımızın artması için çalışmalar yürütüyoruz." ifadelerine yer verdi.

Konferansa TTSO meclis başkanlık divanı ve yönetim kurulu üyeleri, öğrenciler ile davetliler katılırken, Başkan Hacısalihoğlu, günün anısına Pınar'a plaket takdim etti.

Yorumlar