Alışveriş

Patara Deniz Feneri de Paşabahçe Camda Dünya Mirasında

Paşabahçe Mağazaları Patara Deniz Feneri'ni Camda Dünya Mirasına ekledi

Patara Deniz Feneri de Paşabahçe Camda Dünya Mirasında

Anadolu topraklarında binlerce yıldır var olmuş uygarlıkların kültürel ve sanatsal birikimini gelecek nesillere aktarmak adına çalışmalarını sürdüren Paşabahçe Mağazaları, “Camda Dünya Mirası” koleksiyonundaki ürünlerine Patara Deniz Feneri’ni ekledi.

Fethiye-Kalkan arasında Xanthos vadisinin güneybatı ucunda bugünkü Ovagelemiş Köyü’nde yer alan Patara Antik Kenti’ne, Roma İmparatoru Neron tarafından 2 bin yıl önce yaptırılan deniz fenerinden esinlenerek tasarlanan ‘Patara Deniz Feneri’ obje el imalatı lacivert camdan üretildi. Üzerindeki rölyef desenlerin tümü el işçiliği ile platin ve eskitme boyalar kullanılarak dekorlanan ‘Patara Deniz Feneri’’nin üzerine bordür olarak işlenen yazıt, Neron Claudius, “İmparator Claudius’un oğlu” anlamına gelmektedir.

Likya Uygarlığı Antik Kentleri, 2009 senesinde UNESCO tarafından Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil edildi. Patara Antik Kenti, Likya Birliği’nin başkentliğini yapmış, üç oy hakkı ile dünyanın ayakta kalan ilk meclis binasına sahip en önemli altı kentinden biridir. Xanthos vadisinde denize açılabilecek tek yer olması nedeniyle tarih boyunca önemli kent olma özelliğini her çağda devam ettirmiş olan Patara'nın, MÖ 8. yüzyılda var olduğu, yapılan kazılar sonucu ele geçen somut verilerle kesinleşmiştir.

Ortak mirasımız olan evrensel değerler ile kültürel ve tarihi varlıklarımızı yaşatmak, bu evrensel mirasa sahip çıkacak bilinci oluşturmak amacında olan Paşabahçe Mağazaları; çeşitli sebeplerle bozulan, yok olan kültürel ve tarihi değerlerimizin yaşatılması ve daha fazla kitlelere tanıtılabilmesi için Şişecam Topluluğu’ndan aldığı güçle çalışmaya devam ediyor. Paşabahçe Mağazaları bugüne kadar 13 adet Tarih-Kültür ve Cam koleksiyonunu sevenleri ile buluşturdu.

Koleksiyonları incelemek için Paşabahçe Mağazaları’nı ve www.pasabahcemagazalari.com internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Yorumlar